Benvolgut i benvolguda,
Sant Jordi és una gran festivitat per a la societat catalana i una de les diades més importants per a la literatura i, en conseqüència, pel coneixement. Objectiu que també compartim des d’Àgora i és per aquest motiu, que no volíem perdre l’oportunitat de recomanar-te els llibres d’alguns dels nostres conferenciants:

La cuina sostenible | Ada Parellada
La cuina sostenible es un llibre amb pretensions: mostrar un dels problemes actuals mes importants, el de la quantitat de menjar que tirem diàriament a les escombraries, un malbaratament alimentari que augmenta cada dia.
La ruptura catalana | Andreu Mayayo
Els politicòlegs han conceptualitzat les eleccions de 1977 de “fundacionals”, és a dir, que delimiten la fi d’un règim autoritari i donen pas a un règim democràtic. Tanmateix, no acostumen a parlar del pecat original: unes eleccions gestionades pels hereus del franquisme, no democràtiques i sense dades oficials.


Omplir-se de saviesa | Assumpció Salat
Aquest llibre convida a reflexionar sobre la manera com veiem i interpretem la vida i les relacions humanes. Amb una perspectiva totalment pràctica, l’autora ens explica quins resultats o indicadors ens poden ajudar a avaluar si ens trobem en el bon camí per tal de pensar d’una manera diferent, la qual cosa vol dir deixar de ser persones que jutgen i critiquen la seva pròpia vida o la dels altres, per passar a ser persones que comprenen.
Esplendor y ocaso de Roma | Carles Buenacasa
Una obra que repassa la increïble increïble de l’Alt Imperi de Roma, i la mostra, més que com una decadència, com una lenta transició que acabarà conduint a l’Edat Mitjana.


La primavera a Pequín | Francesc Parcerisas
Un observador, encuriosit i desvagat, descriu Pequín a través d’allò que veu des de la finestra o mentre passeja per una ciutat que li és del tot desconeguda i sorprenent; després, a les hores més impensades, anota els somnis reals que el desvetllen o treballa per homenatjar la poesia clàssica del país amb un grapat de traduccions indirectes.
La justicia más antigua | Ignasi Terradas
Aquest volum intenta inventariar i definir les accions i els processos de l’ordenament vindicatori. Amb aquesta finalitat, exposa els fonaments teòrics i metodològics que ho permeten. Per a sustentar-los, es tenen en compte tant les aportacions de l’antropologia social com les de la història i la teoria jurídiques


¿Seres humanos o marionetas? | Joan Antoni Melé
Aquest llibre és una descripció novel·lada de la primera part dels seminaris d’Antroposofia de Joan Antoni Melé, també anomenats “Tallers de Consciència”. Es tracta del primer volum d’una triologia que descriu el camí de recerca de l’autor, un camí d’autoconeixement on descobreix algunes de les forces que es mouen darrere dels bastidors de la vida quotidiana, i el desconeixement del qual ens converteix en titelles fàcilment manipulables.
Del alba a su pesar | Jordi Casabona
El poemari -crec- reflecteix una fase de dos àmbits diferents, personal i professional, que d’alguna manera, es va iniciar i va acabar aquests deu anys. Hi ha -crec- tres grans tonalitats, el descobriment, l’esperança i el desencís (o el desencís i l’esperança) que comparteixen molts processos vials. Aquesta ha estat l’excusa del títol i les tres parts en què s’han agrupat els poemes.


Meteorologia extrema | Marcel Costa
Revivim quinze episodis de meteorologia extrema esdevinguts a Catalunya en els últims 150 anys. Sabrem les causes i les conseqüències de les nevades, els aiguats, les sequeres i les tempestes més famoses del país. Entre d’altres, les tràgiques riuades del Vallès i la gran nevada del dia de Nadal de 1962, l’aiguat que va assolar Montserrat el 2000, les mànegues i tornados de 2005, el flaix de calor de 2010…
Viatge per la pintura | Mariona Millà
Viatge per la pintura és una obra insòlita adreçada a tots aquells que vulguin aguditzar la seva sensibilitat artística. Destinada al gran públic, pretén estimular la curiositat i la capacitat d’observació dels lectors davant les grans obres d’art i oferir-los alguns conceptes clau per entendre i interpretar els diversos estils, tendències i tècniques pictòriques emprades al llarg de tota la història de l’art.


Res no és perfecte a Hawaii | Màrius Serra
A l’illa de Hawaii se celebra un congrés sobre el capità Cook, el mític descobridor de l’arxipèlag, i la inauguració d’un complex turístic, però un accident saboteja la festivitat a l’illa. El jove periodista hawaià Tom Rodley cobreix i investiga el succés, juntament amb Jane Auden, una antiga companya d’estudis atractiva i de temperament audaç.
La mente narradora | Marta Grau
La década de 1990 es conocida como «la década del cerebro» por los grandes descubrimientos neurocientíficos, que reflejaban la importancia que ha tenido y tiene esta disciplina en todos los ámbitos: desde la salud, hasta la economía, pasando por el márketing o la política. Pero, ¿pasa lo mismo con la narración?, ¿puede estar también estrechamente vinculada a cómo pensamos y a cómo funciona nuestro cerebro? ¿Podría ser que nuestras estructuras mentales influyan en la manera en que muchos estudios de guion han categorizado el cómo escribir un buen guion cinematográfico?


Qui vulgui jugar, que aixequi la mà | Marta Luna
Primer llibre de coneixements que mostra, als primers lectors, el procés que va d’una realitat propera al seu origen. Tres petites descobertes que els adults podran compartir amb els infants.
Vida religiosa a l’antiga Roma | Mònica Miró
Aquesta obra estudia, des de diferents perspectives, les pràctiques i els sentiments religiosos del món antic, especialment del món romà.


Viaje al centro de la filosofía | Nemrod Carrasco
Endinsa’t en la història de la filosofia i descobreix perquè el seu estudi és un dels més fascinants. Amb Nemrod Carrasco ens traslladarem als orígens de la filosofia per conèixer de primera mà Aristòfanes, Plató o Aristòtil; ens introduirem al món de Matrix a través dels filòsofs gnòstics; aprendrem a enfocar amb les ulleres verdes de Kant; i descobrirem que la filosofia, el capitalisme i l’amor van de la mà de Marx.
¿Una nueva era para África? | Óscar Mateos
Aquestes cinc dècades permeten fer balanç sobre un dels aspectes que ha copat un interès més gran de l’Àfrica subsahariana postcolonial: la presència dels conflictes armats, la gestió del seu impacte, així com les formes de resoldre’ls i de construir la pau. Una anàlisi de l’evolució de tot aquest temps permet constatar grans canvis sobre això. Aquest és un llibre interdisciplinari que examina, amb aquest teló de fons, els nous reptes i perspectives sobre pau i seguretat a l’Àfrica.


Les cançons de la nostra vida | Pep Blay
Un recull dels secrets més sorprenents, les anècdotes més divertides i les curiositats més sucoses que amaguen les cançons catalanes més populars de la historia: Us heu parat mai a pensar per què cal tanta gent per tombar una simple estaca, segons la popular cançó de Lluís Llach? Voleu descobrir què és el que en realitat calia tombar segons la primera versió de la lletra, i que pesava molt més que una estaca? Sabeu que la tonada de la cançó «No tinguis pressa» dels Sopa de Cabra havia de contenir un vers que la discogràfica els va demanar que canviessin perquè el considerava massa pornogràfic? O què estava mirant Jaume Sisa quan va tenir un despreniment de retina que el va impedir estrenar La nit de Sant Joan? De què parlava l’himne de Catalunya que havia de substituir «Els Segadors» perquè un grup d’intel·lectuals considerava allò de «bon cop de falç» una incitació a la violència?