[#Info] Comença el curs 2020-2021

Benvolgut/da

Ens plau posar-nos en contacte amb tu per posar-te al dia de les activitats d’ÀGORA programades per aquest mes de setembre:

–          Dimarts 15 de setembre: “LA CORBA SOCIAL DE LA PANDÈMIA. PROLIFERACIÓ I ACCENTUACIÓ DE LES DESIGUALTATS” a càrrec de Xavier Godàs Pérez.

–          Dimarts 22 de setembre: “ÈTICA I PERIODISME DE QUALITAT EN L’ERA DE LA DESINFORMACIÓ” a càrrec de Marcel Mauri de los Ríos.

Les dues conferències es faran a l’era de Can Banús a les 19h (al carrer Marquès de Barbarà 9). Mentre les temperatures ho permetin, procurarem fer els actes a l’aire lliure per evitar qualsevol perill de contagi. L’era de can Banús ens permetrà respectar les mesures de separació necessàries i  gaudir de la fresca de finals d’estiu en un entorn molt acollidor. Si creus que podries passar fred, no dubtis de portar, a més de la mascareta preceptiva, alguna peça d’abric. Només faltaria que, per fugir del coronavirus, acabéssim constipats!

L’aforament dels actes és limitat, però els socis d’ÀGORA tindran l’entrada lliure garantida (en aquest moment hi ha inscrites al curs 2020/21 més de seixanta persones). Les persones que no siguin sòcies podran entrar només si hi ha places lliures, i previ pagament de 5 euros.

Les dues conferències d’aquest mes venen en dues setmanes consecutives, però a partir d’octubre començarem amb el ritme quinzenal habitual, als dimarts segon i quart de cada mes. Les circumstàncies ens impedeixen determinar el lloc de cada conferència, però ja te n’anirem informant puntualment. 

T’adjuntem de nou el programa del curs i esperem poder compartir amb tu aquestes dues vetllades amb què reprenem l’activitat després de la pausa d’agost.

Gràcies pel teu interès

El Grup Impulsor d’ÀGORA, l’aula de formació permanent de Vilassar de Dalt

Enllaç: https://agoraformaciopermanentvilassar.files.wordpress.com/2020/07/programa-c380gora.pdf

[#LaCrònica] Jordi Casabona: “Tenim gran capacitat científica per preveure el que pot passar i el que hauríem de fer per evitar-ho, però no tenim la capacitat de fer el que hauríem d’haver fet”

Conferència “La pandèmia del SARS-COV-2. Una més?” de Jordi Casabona el 21 de juliol a l’era de Can Rafart per les vetlles d’estiu

Nit tranquil·la de juliol, ni massa fresca ni calorosa, a l’era de Can Rafart.

El grup impulsor d’Àgora presentava, dins del cicle de propostes de les vetlles d’estiu, la primera conferència del curs 2020-21 amb un títol de rigorosa actualitat: “La pandèmia del SARS-COV-2, una més?”. I amb un conferenciant especialista en el tema i alhora figura coneguda (i reconeguda) al poble: en Jordi Casabona.

A les deu en punt s’inicià l’acte. La Carola Llauró, alcaldessa i regidora de cultura, va fer un breu parlament tot reivindicant el paper essencial de la cultura al llarg del confinament i la necessitat de mantenir viva l’activitat cultural, malgrat les circumstàncies. En Josep Maria Altés presentà el conferenciant i aquest ocupà el seu lloc i inicià el que havia de ser una conferència brillant que, després del torn de preguntes, acabaria pels volts de quarts de dotze.

Ajudat constantment per unes imatges que anaven il·lustrant les seves paraules, en Jordi començà aclarint una terminologia que, al llarg d’aquests mesos ha acabat fent-se familiar. Familiar però no per això menys necessitada d’aclariments. I a clarificar una colla de conceptes dedicà la primera part de la conferència. Tot seguit s’endinsà en l’anàlisi d’altres pandèmies del passat i de les seves circumstàncies. Aquesta repassada a la història havia de servir per comprendre millor les característiques de les epidèmies en general i de la que ens afecta en particular.

Passà a continuació a l’anàlisi del SARS-COV-2, on s’origina, com es detecta, com es manifesta i com es pot disminuir el contagi. Insistí especialment a remarcar que un fenòmen com aquest no era gens imprevisible, sinó al contrari: ens explicà com havia estat previst des de fa temps. “Tenim gran capacitat científica per preveure el que pot passar i el que hauríem de fer per evitar-ho, però no tenim la capacitat de fer el que hauríem d’haver fet”.

Acabà la conferència amb un emotiu poema seu escrit a partir de la seva experiència personal com a víctima de l’epidèmia. La gran quantitat d’intervencions posà de manifest l’interès del públic (prop de setanta persones) pel tema.

Una conferència brillant, rigorosa i amena per iniciar el nou curs Àgora.

[#Info] RECOMENCEM! Aquest és el programa 20-21

Benvolgut,

Ens plau tornar-nos a posar en contacte amb tu per presentar-te la Programació d’Àgora del curs 2020-21. Ja te la miraràs amb detall, però en voldríem destacar:

 • Conté un total de 19 conferències, que van de juliol de 2020 fins al juny de 2021.
 • Inclou les conferències cancel·lades d’aquest curs 2019-20.
 • Manté el preu d’inscripció en 35€, però incrementa de nombre conferències. No obstant això, el cost de la inscripció pels actuals socis només serà de 25€ en compensació per la cancel·lació de les conferències del curs 2019-20.
 • Incorpora un Taller d’òpera de tres dimecres consecutius durant el mes de gener. El preu d’aquest taller serà de 15€ per als socis i 20€ per als no socis.

Per renovar la inscripció a Àgora no has d’omplir cap formulari. Si tens domiciliat el pagament, la inscripció es renovarà automàticament. Sinó, només has de fer una transferència de 25€, ja des d’ara, al compte ES54 2100 0382 4602 0034 1063. També pots pagar en efectiu a Can Baylach (Àngel Guimerà 15). Els socis que no renovin la seva inscripció podran assistir sense cap cost a les cinc conferències del curs 2019-2020 que es van haver de cancel·lar.

Si et vols associar a Àgora i contribuir a consolidar el projecte. Només cal:

 • Omplir el butlletí d’inscripció (en trobaràs a Can Baylach o a la biblioteca de Can
  Manyer, i el pots descarregar de la pàgina web d’Àgora) i lliurar-lo a la Biblioteca o a Can Baylach (Carrer Àngel Guimerà, 15).
 • Pagar la quota de 35€:
  • Amb una transferència al compte ES54 2100 0382 4602 0034 1063.
  • Domiciliant el pagament (omplint les teves dades al full d’inscripció).
  • En efectiu a Can Baylach.

Al programa no es precisa el lloc de les conferències, però t’avancem que estem treballant perquè la Sala polivalent de can Rafart siguin el nou espai Àgora. És un local ampli i agradable, on podrem guardar les mesures de seguretat vigents (mascaretes, distància, higiene). Així podrem gaudir del plaer de retrobar-nos per aprendre i dialogar.

Iniciarem la programació del curs amb una conferència oberta a tothom a les Vetlles d’Estiu. Serà a l’aire lliure, a l’era de Can Rafart, el dimarts 21 de juliol a les 22. En Jordi Casabona, metge epidemiòleg, ens parlarà de les pandèmies. Serà una bona ocasió per reunir-nos de nou i reprendre la nostra activitat. No cal dir que ens agradarà molt que ens hi acompanyis.

Trobaràs els detalls de la informació del curs al Programa. Si el guardes al mòbil o a l’ordinador, sempre el tindràs a mà. Com sempre, t’agrairem que en facis difusió entre les teves amistats i les convidis a fer-se sòcies. Contribuiràs així a consolidar el projecte Àgora.

Gràcies pel teu interès

El grup impulsor d’ÀGORA

Enllaç: https://agoraformaciopermanentvilassar.files.wordpress.com/2020/07/programa-c380gora.pdf

[#Info] #ÀgoraAcasa ja compta amb 25 propostes!

El projecte #ÀgoraAcasa, que es va inciar en motiu del confinament per la Covid-19 amb l’objectiu de seguir compartint el coneixement dels nostres conferenciants aquests dies que no ens pogut moure de casa de forma habitual, ja compta amb 25 propostes.

La gran majoria d’aquestes propostes tenen relació amb conferenciants del curs 2019-2020 i també hem fet algun avançament de la propera temporada.

Hem anat publicant aquestes propostes a les xarxes socials d’Àgora (Twitter, Facebook i Instagram) i ara també les hem recopilat a un web per tal que les pugueu consultar totes juntes.

Aprofitem per donar-vos ànims i desitjar-vos que tots estigueu bé. Tenim moltes ganes de tornar a compartir Àgora amb tots vosaltres.

Enllaç: https://linktr.ee/agoravilassar

[#LaCrònica] Xavier Godàs: “La pandèmia ens ajudarà a pensar que hi ha problemes que només amb l’exercici de la voluntat individual no es poden resoldre.”

Conversa “Confinar-nos el 2020” entre Xavier Godàs i Josep Maria Altés. 29 d’abril de 2020 per la Festa Major dels Sants Màrtirs #Enslamereixem

(Al final de la notícia trobareu l’enllaç per poder tornar a visualitzar la conversa)

En el marc d’una insòlita Festa Major dels Sants Màrtirs a través de les xarxes socials, Àgora ha ofert una entrevista amb Xavier Godàs conduïda per Josep Maria Altés sobre les repercussions de la pandèmia del coronavirus en la societat. Les mesures davant la situació sanitària han obligat a ajornar les conferències d’Àgora previstes fins a final de juny, però aquesta entrevista ha posat de manifest que Àgora segueix activa malgrat la paràlisi obligada de totes les activitats socials.

Tal com estava programat, a les set de la tarda ha començat el col·loqui. En Xavier ha destacat en primer lloc el caràcter de “sacsejada general” d’una pandèmia que ha obligat als països occidentals a la improvisació perquè “hi ha hagut un deix d’etnocentrisme, pensant que això de les epidèmies era cosa de llocs llunyans, a Àsia o a Àfrica”. Tot seguit ha assenyalat que hi ha un perill davant situacions com l’actual: “que deixem d’exercir la ciutadania” i que “estem obligats a plantejar-nos quin tipus de resposta hauríem de donar a la pregunta sobre “qui ha de decidir? Si un grup d’experts dels quals no en sabem ni el nom o la societat civil de forma democràtica.”

Davant la pregunta sobre la dificultat de fer compatible l’autoritat dels experts, tècnics en salut pública o economistes, amb la democràcia, en Xavier ha puntualitzat que “la ciència el que fa és pronosticar què passarà si les coses segueixen d’una determinada manera, no defineix un futur inexorable”. A partir de la informació dels especialistes, és la resposta de les persones el que definirà com serà aquest futur. I en aquesta resposta “és molt important que exercim la corresponsabilitat ciutadana.” Perquè enfront del prejudici de que la ciutadania és irresponsable cal que ens adonem que “hi ha algunes conductes irresponsables, però també hi ha responsabilitat”.

A continuació en Josep Maria Altés ha llegit una frase d’en Xavier en un escrit sobre la pandèmia: “hi ha trets culturals que condicionaven el nostre comportament que han estat tensats i posats en qüestió. Què està passant amb l’individualisme, l’etnocentrisme, el progressisme i l’inconformisme?”, i li ha demanat que expliqui en quin sentit aquests elements han estat posats en qüestió. Deixant de banda l’etnocentrisme del que ja havia parlat, pel que fa a l’individualisme, la crisi actual ha posat de manifest que hi ha problemes que no podem resoldre individualment sinó que requereixen un comportament col·lectiu. Pel que fa al progressisme, la idea de progrés automàtic, vigent des de la Segona Guerra Mundial, ja havia quedat malmesa en la crisi del 2008 i ara ha quedat tocada de mort. Finalment, pel que fa a l’inconformisme, aquesta ha estat la primera vegada en molt de temps que la inconformitat no ha estat un valor important, sinó que ho han estat la conformitat i la disciplina.

Preguntat sobre la importància i els perills del sentiment d’inseguretat i de la por en la societat, en Xavier exposa que aquests són sentiments naturals, i que “anem a les palpentes”. El poder sempre juga amb la inseguretat i amb la por, i sempre que ha fet un ús instrumental d’aquests sentiments, el resultat ha estat un sistema autoritari. Enfront d’això defensa que només hi ha dues alternatives, o una gestió democràtica i transparent de la inseguretat, o deslliurar-nos de la pròpia responsabilitat i que algú altre decideixi per nosaltres. Massa sovint tenim la temptació de buscar salvadors, herois. “Aquesta pulsió és de tot menys democràtica”, conclou.

Als darrers minuts del col·loqui, en Xavier ha fet una reflexió sobre la necessitat que els que havien quedat mig tocats, o del tot, per la crisi del 2008 no quedin totalment marginats. Això dependrà, diu, per la forma en què reaccionin els que encara “poden anar tirant”. Caldrà “buscar mecanismes d’inclusió per garantir que no empitjori situació de joves, aturats…”. I, en la seva reflexió final, ha comentat que “no crec que puguem aspirar a canvis molt immediats de valors, però la pandèmia ens ajudarà a pensar que hi ha problemes que només amb l’exercici de la voluntat individual no es poden resoldre.”

Després de respondre algunes intervencions de l’audiència, l’acte ha acabat amb la presentació de les 17 conferències del programa d’Àgora per al curs 2020/21.

Podeu repescar la conversa aquí:

[#Info] Vilassar celebrarà la Festa Major confinada i nosaltres hi serem!

Benvolgut i benvolguda,

La situació de confinament en què ens trobem ha obligat a cancel·lar els actes previstos amb motiu de la Festa Major dels Sants Màrtirs. Malgrat tot, s’ha posat en marxa una iniciativa per celebrar-la a les xarxes socials amb activitats organitzades per les diverses entitats del poble. A Àgora hi hem volgut contribuir, i ho farem amb una entrevista a en Xavier Godàs per part d’en Josep Maria Altés.

Nosaltres també hem hagut de cancel·lar les conferències que teníem programades a l’abril i al maig (també molt probablement la del juny), però teníem previst acabar aquest curs, o començar el pròxim, segons les circumstàncies, amb una conferència d’en Xavier Godàs sobre la pandèmia i els seus efectes en la societat. Així doncs, l’entrevista  (amb el títol “Confinar-nos l’any 2020”) serà un tastet de cara a aquesta conferència.

També aprofitarem aquest contacte virtual per presentar-te algunes de les conferències d’Àgora programades per al curs 2020/21, tot i que pensem enviar-te el programa complet a finals de maig o començaments de juny.

Podràs veure l’entrevista en directe  –i participar-hi-  a través d’Instagram el dia 29 a les set de la tarda. És clar que no podem substituir de cap manera l’interès i l’encant de trobar-nos i saludar-nos en una conferència en viu, però no dubtem que participar plegats en un acte a través de les xarxes ens permetrà mantenir encesa la flama de pertànyer a una comunitat, a un poble viu.

Us adjuntem el programa complet de la Festa Major i us esperem el dimecres 29, a les 7 del vespre a Instagram  @àgora.vilassar

El Grup Impulsor d’Àgora

[#Info] Seguim treballant tot i el confinament

Benvolgut i benvolguda,

Abans de res, desitgem que estiguis bé de salut –i d’humor- en mig de la situació d’excepció que estem vivint. El confinament ja ens va obligar a cancel·lar la conferència de la Mariona Millà. Ara hem de comunicar-te la cancel·lació de la de l’Alan Salvadó, “Mares de cinema”, i és probable que haguem de fer el mateix amb les conferències de maig. Tenim l’esperança de poder salvar (almenys!) la de juny.

Ja et pots imaginar que als membres del grup impulsor ens dol molt haver d’escapçar un curs que havíem programat amb tanta il·lusió i que estava tenint tan bona acollida. Àgora va néixer amb la voluntat de ser un espai de trobada i reflexió col·lectives  i en els moments que estem vivint, aquests espais han quedat forçosament suprimits.

Nosaltres estem treballant per tancar la programació del curs 2020/21, i procurarem incloure-hi les conferències d’aquest curs que s’hagin hagut de suspendre. Som conscients que havies pagat una quota per un curs sencer, no per una part. Per això estem estudiant fórmules per compensar els socis per la pèrdua soferta, potser a través d’una reducció en la quota del proper curs. Tan aviat tinguem tancat el programa, te’n farem saber tots els detalls.

Recorda que tens una colla de propostes interessants per aquests dies de confinament a la webfacebookinstagram o twitter.

Seguirem en contacte. Esperem que ens puguem retrobar aviat.

El Grup Impulsor d’Àgora

[#Info] Les aules d’extensió universitària de Barcelona reben la Creu de Sant Jordi

El passat 11 de març el Govern de la Generalitat va aprovar concedir la Creu de Sant Jordi a les Aules d’extensió universitària per a la gent gran, de Barcelona (UB) entre d’altres 30 personalitats i 15 entitats, destacant els serveis prestats a Catalunya en la defensa de la seva identitat o en el pla cívic i cultural.

Estem molt contents per aquest reconeixement que ha rebut una entitat companya en la tasca i que va obrir el camí, l’any 1980, de moltes altres aules d’extensió universitària com també és l’Àgora. En concret, el Govern en destaca el “seu compromís pioner i sostingut durant quaranta anys, que ha facilitat l’accés als coneixements universitaris a milers de persones més grans de 55 anys.”

Aquests reconeixements, que també ens sentim una mica nostres, ens animen a seguir amb la nostra feina i objectius: oferir espai de formació permanent, obert a totes les persones d’edat adulta interessades en ampliar i actualitzar els seus coneixements.

Moltes felicitats, Aules d’extensió universitària per a la gent gran, de Barcelona (UB)!

[#Info] Engeguem #ÀgoraAcasa

Degut al confinament indicat per les autoritats polítiques i sanitàries, hem decidit engegar el projecte #ÀgoraAcasa, que té per objectiu seguir compartint el coneixement dels nostres conferenciants sense moure’ns de casa.

Cada dia a les nostres xarxes socials proposem una nova idea per fer a casa i que s’inspira en alguna de les conferències d’Àgora d’aquest curs.

De moment ja us hem convidat a escoltar alguna de les 9 simfonies de Beethoven que amb tanta passió ens va explicar en Joaquim Garrigosa o visitar des de l’aire els Aiguamolls de l’Empordà. Presteu-hi atenció aquests següents dies per tal de descobrir noves propostes #ÀgoraAcasa.

Aprofitem per donar-vos ànims per aquests dies de confinament i agrair la tasca de tots aquells que amb la vostra feina seguiu mantenint els serveis bàsics dels país.

Aquí teniu els enllaços:

[#LaCrònica] “Hem d’actuar amb amor o ho pagarem amb dolor”

Conferència “La dignitat humana com a foment d’una nova societat” per Joan Antoni Melé. 10 de març de 2020

A la sala del Casal, el dia 10 de març el públic era menys nombrós que en les conferències anteriors d’Àgora, -potser la por al coronavirus va retraure una part dels assistents habituals-. Entorn d’una setantena de persones van seguir atentament l’hora llarga d’un parlament ple d’entusiasme i passió.

Precisament el de la por va ser el tema protagonista de l’inici de la conferència. Un “sentiment perillós i poderós que pot arribar a convertir-nos en titelles”. I és que, segons Melé, “tenim tanta por que ens hem oblidat de viure humanament” i aquesta por la transmetem als nostres joves a través de l’educació. La crítica del model educatiu es convertí aviat en el centre de la conferència, perquè, d’acord, hi ha corrupció i emergència climàtica però cal que ens preguntem “com vam educar els nens que més tard es van convertir en corruptes?”. O també, “com vam educar els nens que després destruirien el planeta?”.

Hi havia en les paraules de Melé una enyorança de l’educació que ell havia rebut dels seus pares i que contrastava amb l’educació que reben els joves d’avui, en què “s’ha inoculat la teoria de l’evolució” segons la qual la vida és tan sols una lluita per la supervivència. Així, la competència i el “poder guanyar-se la vida” es transformen en els objectius de l’educació. Però els humans no som com els animals, insistí Melé. Ens en distingeixen tres grans capacitats: la llibertat, l’amor i la creativitat, que ens fan humans i permeten explicar per què fem poesia, art, filosofia o ciència.

I cal que ens fem preguntes fonamentals, com ara “Què hi hem vingut a fer aquí?”, o “Hi havia alguna cosa de mi abans que jo nasqués?”, “quedarà alguna cosa de mi després que el meu cos mori?”. Així, la dimensió espiritual de l’ésser humà centrà l’interès de Melé, que insistí en què era aquesta dimensió el que havia quedat oblidat en l’educació dels joves. Una dimensió que calia recuperar.

A partir d’aquesta base, el conferenciant proposà la necessitat de “fundar un nou art”: el d’aprendre a relacionar-nos entre nosaltres i amb la natura d’una altra manera, basada en la idea que “hem d’actuar amb amor o ho pagarem amb dolor”. Perquè hem creat una economia destructiva en què el creixement és un valor, però no podem créixer més. Cal crear una nova economia: una economia conscient al servei de la humanitat.

Després d’una hora llarga que es va fer curta, s’obrí un interessant torn de preguntes que permeté Melé explicar alguna de les idees exposades i desenvolupar un tema amb prou feines present en la seva conferència: el de la banca ètica.

Create your website at WordPress.com
Per començar