[#Info] #ÀgoraAcasa ja compta amb 25 propostes!

El projecte #ÀgoraAcasa, que es va inciar en motiu del confinament per la Covid-19 amb l’objectiu de seguir compartint el coneixement dels nostres conferenciants aquests dies que no ens pogut moure de casa de forma habitual, ja compta amb 25 propostes.

La gran majoria d’aquestes propostes tenen relació amb conferenciants del curs 2019-2020 i també hem fet algun avançament de la propera temporada.

Hem anat publicant aquestes propostes a les xarxes socials d’Àgora (Twitter, Facebook i Instagram) i ara també les hem recopilat a un web per tal que les pugueu consultar totes juntes.

Aprofitem per donar-vos ànims i desitjar-vos que tots estigueu bé. Tenim moltes ganes de tornar a compartir Àgora amb tots vosaltres.

Enllaç: https://linktr.ee/agoravilassar

[#LaCrònica] Xavier Godàs: “La pandèmia ens ajudarà a pensar que hi ha problemes que només amb l’exercici de la voluntat individual no es poden resoldre.”

Conversa “Confinar-nos el 2020” entre Xavier Godàs i Josep Maria Altés. 29 d’abril de 2020 per la Festa Major dels Sants Màrtirs #Enslamereixem

(Al final de la notícia trobareu l’enllaç per poder tornar a visualitzar la conversa)

En el marc d’una insòlita Festa Major dels Sants Màrtirs a través de les xarxes socials, Àgora ha ofert una entrevista amb Xavier Godàs conduïda per Josep Maria Altés sobre les repercussions de la pandèmia del coronavirus en la societat. Les mesures davant la situació sanitària han obligat a ajornar les conferències d’Àgora previstes fins a final de juny, però aquesta entrevista ha posat de manifest que Àgora segueix activa malgrat la paràlisi obligada de totes les activitats socials.

Tal com estava programat, a les set de la tarda ha començat el col·loqui. En Xavier ha destacat en primer lloc el caràcter de “sacsejada general” d’una pandèmia que ha obligat als països occidentals a la improvisació perquè “hi ha hagut un deix d’etnocentrisme, pensant que això de les epidèmies era cosa de llocs llunyans, a Àsia o a Àfrica”. Tot seguit ha assenyalat que hi ha un perill davant situacions com l’actual: “que deixem d’exercir la ciutadania” i que “estem obligats a plantejar-nos quin tipus de resposta hauríem de donar a la pregunta sobre “qui ha de decidir? Si un grup d’experts dels quals no en sabem ni el nom o la societat civil de forma democràtica.”

Davant la pregunta sobre la dificultat de fer compatible l’autoritat dels experts, tècnics en salut pública o economistes, amb la democràcia, en Xavier ha puntualitzat que “la ciència el que fa és pronosticar què passarà si les coses segueixen d’una determinada manera, no defineix un futur inexorable”. A partir de la informació dels especialistes, és la resposta de les persones el que definirà com serà aquest futur. I en aquesta resposta “és molt important que exercim la corresponsabilitat ciutadana.” Perquè enfront del prejudici de que la ciutadania és irresponsable cal que ens adonem que “hi ha algunes conductes irresponsables, però també hi ha responsabilitat”.

A continuació en Josep Maria Altés ha llegit una frase d’en Xavier en un escrit sobre la pandèmia: “hi ha trets culturals que condicionaven el nostre comportament que han estat tensats i posats en qüestió. Què està passant amb l’individualisme, l’etnocentrisme, el progressisme i l’inconformisme?”, i li ha demanat que expliqui en quin sentit aquests elements han estat posats en qüestió. Deixant de banda l’etnocentrisme del que ja havia parlat, pel que fa a l’individualisme, la crisi actual ha posat de manifest que hi ha problemes que no podem resoldre individualment sinó que requereixen un comportament col·lectiu. Pel que fa al progressisme, la idea de progrés automàtic, vigent des de la Segona Guerra Mundial, ja havia quedat malmesa en la crisi del 2008 i ara ha quedat tocada de mort. Finalment, pel que fa a l’inconformisme, aquesta ha estat la primera vegada en molt de temps que la inconformitat no ha estat un valor important, sinó que ho han estat la conformitat i la disciplina.

Preguntat sobre la importància i els perills del sentiment d’inseguretat i de la por en la societat, en Xavier exposa que aquests són sentiments naturals, i que “anem a les palpentes”. El poder sempre juga amb la inseguretat i amb la por, i sempre que ha fet un ús instrumental d’aquests sentiments, el resultat ha estat un sistema autoritari. Enfront d’això defensa que només hi ha dues alternatives, o una gestió democràtica i transparent de la inseguretat, o deslliurar-nos de la pròpia responsabilitat i que algú altre decideixi per nosaltres. Massa sovint tenim la temptació de buscar salvadors, herois. “Aquesta pulsió és de tot menys democràtica”, conclou.

Als darrers minuts del col·loqui, en Xavier ha fet una reflexió sobre la necessitat que els que havien quedat mig tocats, o del tot, per la crisi del 2008 no quedin totalment marginats. Això dependrà, diu, per la forma en què reaccionin els que encara “poden anar tirant”. Caldrà “buscar mecanismes d’inclusió per garantir que no empitjori situació de joves, aturats…”. I, en la seva reflexió final, ha comentat que “no crec que puguem aspirar a canvis molt immediats de valors, però la pandèmia ens ajudarà a pensar que hi ha problemes que només amb l’exercici de la voluntat individual no es poden resoldre.”

Després de respondre algunes intervencions de l’audiència, l’acte ha acabat amb la presentació de les 17 conferències del programa d’Àgora per al curs 2020/21.

Podeu repescar la conversa aquí:

[#Info] Vilassar celebrarà la Festa Major confinada i nosaltres hi serem!

Benvolgut i benvolguda,

La situació de confinament en què ens trobem ha obligat a cancel·lar els actes previstos amb motiu de la Festa Major dels Sants Màrtirs. Malgrat tot, s’ha posat en marxa una iniciativa per celebrar-la a les xarxes socials amb activitats organitzades per les diverses entitats del poble. A Àgora hi hem volgut contribuir, i ho farem amb una entrevista a en Xavier Godàs per part d’en Josep Maria Altés.

Nosaltres també hem hagut de cancel·lar les conferències que teníem programades a l’abril i al maig (també molt probablement la del juny), però teníem previst acabar aquest curs, o començar el pròxim, segons les circumstàncies, amb una conferència d’en Xavier Godàs sobre la pandèmia i els seus efectes en la societat. Així doncs, l’entrevista  (amb el títol “Confinar-nos l’any 2020”) serà un tastet de cara a aquesta conferència.

També aprofitarem aquest contacte virtual per presentar-te algunes de les conferències d’Àgora programades per al curs 2020/21, tot i que pensem enviar-te el programa complet a finals de maig o començaments de juny.

Podràs veure l’entrevista en directe  –i participar-hi-  a través d’Instagram el dia 29 a les set de la tarda. És clar que no podem substituir de cap manera l’interès i l’encant de trobar-nos i saludar-nos en una conferència en viu, però no dubtem que participar plegats en un acte a través de les xarxes ens permetrà mantenir encesa la flama de pertànyer a una comunitat, a un poble viu.

Us adjuntem el programa complet de la Festa Major i us esperem el dimecres 29, a les 7 del vespre a Instagram  @àgora.vilassar

El Grup Impulsor d’Àgora

[#Info] Seguim treballant tot i el confinament

Benvolgut i benvolguda,

Abans de res, desitgem que estiguis bé de salut –i d’humor- en mig de la situació d’excepció que estem vivint. El confinament ja ens va obligar a cancel·lar la conferència de la Mariona Millà. Ara hem de comunicar-te la cancel·lació de la de l’Alan Salvadó, “Mares de cinema”, i és probable que haguem de fer el mateix amb les conferències de maig. Tenim l’esperança de poder salvar (almenys!) la de juny.

Ja et pots imaginar que als membres del grup impulsor ens dol molt haver d’escapçar un curs que havíem programat amb tanta il·lusió i que estava tenint tan bona acollida. Àgora va néixer amb la voluntat de ser un espai de trobada i reflexió col·lectives  i en els moments que estem vivint, aquests espais han quedat forçosament suprimits.

Nosaltres estem treballant per tancar la programació del curs 2020/21, i procurarem incloure-hi les conferències d’aquest curs que s’hagin hagut de suspendre. Som conscients que havies pagat una quota per un curs sencer, no per una part. Per això estem estudiant fórmules per compensar els socis per la pèrdua soferta, potser a través d’una reducció en la quota del proper curs. Tan aviat tinguem tancat el programa, te’n farem saber tots els detalls.

Recorda que tens una colla de propostes interessants per aquests dies de confinament a la webfacebookinstagram o twitter.

Seguirem en contacte. Esperem que ens puguem retrobar aviat.

El Grup Impulsor d’Àgora

[#Info] Les aules d’extensió universitària de Barcelona reben la Creu de Sant Jordi

El passat 11 de març el Govern de la Generalitat va aprovar concedir la Creu de Sant Jordi a les Aules d’extensió universitària per a la gent gran, de Barcelona (UB) entre d’altres 30 personalitats i 15 entitats, destacant els serveis prestats a Catalunya en la defensa de la seva identitat o en el pla cívic i cultural.

Estem molt contents per aquest reconeixement que ha rebut una entitat companya en la tasca i que va obrir el camí, l’any 1980, de moltes altres aules d’extensió universitària com també és l’Àgora. En concret, el Govern en destaca el “seu compromís pioner i sostingut durant quaranta anys, que ha facilitat l’accés als coneixements universitaris a milers de persones més grans de 55 anys.”

Aquests reconeixements, que també ens sentim una mica nostres, ens animen a seguir amb la nostra feina i objectius: oferir espai de formació permanent, obert a totes les persones d’edat adulta interessades en ampliar i actualitzar els seus coneixements.

Moltes felicitats, Aules d’extensió universitària per a la gent gran, de Barcelona (UB)!

[#Info] Engeguem #ÀgoraAcasa

Degut al confinament indicat per les autoritats polítiques i sanitàries, hem decidit engegar el projecte #ÀgoraAcasa, que té per objectiu seguir compartint el coneixement dels nostres conferenciants sense moure’ns de casa.

Cada dia a les nostres xarxes socials proposem una nova idea per fer a casa i que s’inspira en alguna de les conferències d’Àgora d’aquest curs.

De moment ja us hem convidat a escoltar alguna de les 9 simfonies de Beethoven que amb tanta passió ens va explicar en Joaquim Garrigosa o visitar des de l’aire els Aiguamolls de l’Empordà. Presteu-hi atenció aquests següents dies per tal de descobrir noves propostes #ÀgoraAcasa.

Aprofitem per donar-vos ànims per aquests dies de confinament i agrair la tasca de tots aquells que amb la vostra feina seguiu mantenint els serveis bàsics dels país.

Aquí teniu els enllaços:

[#LaCrònica] “Hem d’actuar amb amor o ho pagarem amb dolor”

Conferència “La dignitat humana com a foment d’una nova societat” per Joan Antoni Melé. 10 de març de 2020

A la sala del Casal, el dia 10 de març el públic era menys nombrós que en les conferències anteriors d’Àgora, -potser la por al coronavirus va retraure una part dels assistents habituals-. Entorn d’una setantena de persones van seguir atentament l’hora llarga d’un parlament ple d’entusiasme i passió.

Precisament el de la por va ser el tema protagonista de l’inici de la conferència. Un “sentiment perillós i poderós que pot arribar a convertir-nos en titelles”. I és que, segons Melé, “tenim tanta por que ens hem oblidat de viure humanament” i aquesta por la transmetem als nostres joves a través de l’educació. La crítica del model educatiu es convertí aviat en el centre de la conferència, perquè, d’acord, hi ha corrupció i emergència climàtica però cal que ens preguntem “com vam educar els nens que més tard es van convertir en corruptes?”. O també, “com vam educar els nens que després destruirien el planeta?”.

Hi havia en les paraules de Melé una enyorança de l’educació que ell havia rebut dels seus pares i que contrastava amb l’educació que reben els joves d’avui, en què “s’ha inoculat la teoria de l’evolució” segons la qual la vida és tan sols una lluita per la supervivència. Així, la competència i el “poder guanyar-se la vida” es transformen en els objectius de l’educació. Però els humans no som com els animals, insistí Melé. Ens en distingeixen tres grans capacitats: la llibertat, l’amor i la creativitat, que ens fan humans i permeten explicar per què fem poesia, art, filosofia o ciència.

I cal que ens fem preguntes fonamentals, com ara “Què hi hem vingut a fer aquí?”, o “Hi havia alguna cosa de mi abans que jo nasqués?”, “quedarà alguna cosa de mi després que el meu cos mori?”. Així, la dimensió espiritual de l’ésser humà centrà l’interès de Melé, que insistí en què era aquesta dimensió el que havia quedat oblidat en l’educació dels joves. Una dimensió que calia recuperar.

A partir d’aquesta base, el conferenciant proposà la necessitat de “fundar un nou art”: el d’aprendre a relacionar-nos entre nosaltres i amb la natura d’una altra manera, basada en la idea que “hem d’actuar amb amor o ho pagarem amb dolor”. Perquè hem creat una economia destructiva en què el creixement és un valor, però no podem créixer més. Cal crear una nova economia: una economia conscient al servei de la humanitat.

Després d’una hora llarga que es va fer curta, s’obrí un interessant torn de preguntes que permeté Melé explicar alguna de les idees exposades i desenvolupar un tema amb prou feines present en la seva conferència: el de la banca ètica.

[#Info] Cancel·lem la conferència de la Mariona Millà

Benvolgut,

Lamentem haver de comunicar-te, seguint les instruccions de les autoritats sanitàries, la cancel·lació de la conferència de la Mariona Millà programada per al proper 24 de març.

Sobre la possibilitat de traslladar aquesta conferència a una altra data, la prudència ens obliga a no fer gaires prediccions, així que ens limitarem a seguir l’evolució dels esdeveniments. Ja t’anirem informant. Tant de bo puguem recuperar aviat la normalitat.

El Grup impulsor d’Àgora

[#LaCrònica] Persones meravelloses plenes de potencialitats

Conferència “Fer-nos savis” per Assumpció Salat. 25 de febrer de 2020

El dimarts 25 de febrer, més de noranta persones ens vam congregar per assistir a la sisena conferència d’Àgora, a l’equador de la programació del curs 19-20.

Sota el títol “fer-nos savis”, l’Assumpció Salat va anar transitant al llarg d’una hora entre les anècdotes de seva biografia personal i les reflexions filosòfico-psicològiques. El seu objectiu enllaçava plenament amb l’afirmació d’Epicur que serveix de leit motiv a la tasca d’Àgora i que la conferenciant recollí ben aviat: “Dir que encara no és hora d’aspirar a la saviesa o que l’hora ja ha passat, és com dir que encara no ha vingut, o que ja ha fugit, l’hora de ser feliç”.

La conferència era lluny d’una exposició de cap teoria psicològica científica. Més aviat s’ocupà de les velles -i eternes- preguntes de les filosofies morals, “què he de fer per ser feliç?”o “quin és el sentit de l’existència?” La distinció entre il·lustració i saviesa, la necessitat d’autoconeixement i autoestima, la consciència de ser persones meravelloses plenes de potencialitats, la concepció de la vida com una escola plena de lliçons (que no dificultats!) que ens permeten aprendre, el rebuig de la idea que hi hagi “persones tòxiques”… aquests van ser els protagonistes de les respostes de l’Assumpció a l’interrogant plantejat al títol de la conferència: el de la possibilitat i la necessitat de tornar-nos savis com a condició inexcusable per ser feliços (és a dits, per viure satisfets amb nosaltres mateixos).

Després d’una hora, l’Assumpció donà pas a les preguntes del públic, que s’interessà per diversos aspectes de l’exposició i ajudà així a enriquir-la i ampliar-la. Cap a dos quarts de nou ens vam acomiadar a l’espera de la nova cita: el dimarts 10 de març, amb Joan Antoni Melé, que tractarà de “la dignitat humana com a fonament d’una nova societat

[#LaCrònica] Apassionats pels Aiguamolls.

Conferència “Els Aiguamolls de l’Empordà, 40 anys d’una acampada històrica,” per Jordi Sargatal. 28 de gener de 2020

A les set del vespre, tal com estava previst, però no en el lloc on indicava el programa, ens reunim prop de noranta persones per escoltar en Jordi Sargatal. El grup impulsor del projecte Àgora ha decidit que l’acte, que s’havia de celebrar a la sala de la biblioteca, es faci al Casal. La nombrosa assistència a la conferència anterior -Garrigosa sobre Beethoven- ha obligat a canviar-ne la ubicació.

Després que la Gemma Bonet l’hagi presentat, en Jordi Sargatal fa una detallada i apassionant exposició de la seva lluita, als anys setanta, per evitar la urbanització de l’espai natural dels aiguamolls de l’Empordà, i del seu treball per regenerar-los fins a convertir-los en el que ara són. La seva biografia és, en bona mesura, la biografia dels aiguamolls.

Ornitòleg de professió, en Jordi transmet la seva passió pels ocells –i per la protecció de la natura en general- al llarg d’una exposició d’una mica més d’una hora, farcida d’anècdotes i petites històries que la fan especialment atractiva. Resulta impossible no quedar seduït pel personatge que, de petit, va quedar seduït per la contemplació d’un martinet i des d’aleshores no ha parat d’estudiar, contemplar i protegir els ocells. Ens quedem amb ganes de que ens expliqui més coses sobre els Aiguamolls, però no amb fotografies sinó en directe, sobre el terreny.

La propera cita d’Àgora és el proper dimarts 11 de febrer, també a la sala del Casal. L’Ada Parellada parlarà de “la cuina sostenible”.

Create your website at WordPress.com
Per començar