Design a site like this with WordPress.com
Per començar

[#LaCrònica] El dia que el pont de Besalú va ser «El pont dels jueus»

Visita a Besalú guiada per Martí Gironell el 18 de maig de 2023

La visita a Besalú de la mà de Martí Gironell era el complement, gairebé obligat, de la seva conferència «Un pont al passat per comprendre el futur», del 28 de març passat. Tal com havíem quedat, l’escriptor ens va venir a trobar a l’aparcament i, atents a les seves explicacions, vam travessar el Fluvià recorrent els cent cinquanta metres de l’emblemàtic pont romànic que dona accés a la ciutat.

Una vegada dins de la vila, la primera aturada va ser a la plaça Major, amb les seves voltes espectaculars. Allí en Martí, després d’explicar la història del pont va llegir les pàgines d’«El pont dels jueus» on descriu l’arribada a la plaça de l’arquitecte Prim Llombard i el seu fill Ítram que «amb les regnes a la mà passejaven per aquell carrer ample que quedava estret per a la majoria de comerços, tallers i botigues que ocupaven un bon tros per muntar la parada i oferir la mercaderia» i on Ítram descobreix Jezabel que «brillava com una joia enmig d’un munt de bijuteria».

Les lectures de la seva novel·la van anar acompanyant les explicacions històriques del nostre guia, de manera que omplien de vida (de ficció, però versemblant) els llocs que anàvem visitant. Així, en la següent parada/lectura, en l’estretor del carrer del Portalet, ens vam poder imaginar l’escena on fra Agustí (que «de tant en tant visitava el prostíbul que hi havia al capdavall del carrer del Portalet») escolta com la prostituta Magalí, ferida de mort, li explica que el comte d’Empúries es proposa atacar la ciutat amb l’ajut d’«algú del monestir».

El carrer del Portalet desemboca a la Plaça dels claustres, i d’allí vam accedir a l’espaiosa esplanada de la plaça Prat de sant Pere presidida per la façana grandiosa del monestir. Vam entrar a la nau de l’església i ens vam asseure als bancs per escoltar les explicacions del nostre guia, però també la lectura del moment en què l’arquitecte i el seu fill entren al monestir per presentar el projecte del pont a l’abat que «els esperava juntament amb la seva mà dreta, el cambrer, el germà Florenci» (que serveix d’amagat els interessos del comte d’Empúries).

Després d’admirar l’espectacularitat de la nau romànica, en sortir vam retornar cap a la Plaça Major i vam recórrer el carrer del comte Tallaferro fins l’entrada del carrer de Rocafort: «Davant d’ells, el call jueu s’estenia darrere la porta que s’obria al principi del carrer Rocafort». La lectura de l’episodi en què Jezabel ensenya el seu barri a Ítram va ser la presentació de la visita al barri jueu que havia de culminar amb la visita als banys rituals de la Miqvé i a l’espai on havia estat la sinagoga. Va ser en aquell espai on en Martí va fer les seves darreres explicacions i ens vam fer la fotografia de grup amb la panoràmica del pont al darrere.

Ens vam acomiadar del nostre guia a la porta del restaurant «can Cintet», a la mateixa Plaça Major, on ja ens tenien preparada una taula per tot el grup. Després d’un bon dinar i una encara més bona tertúlia vam travessar de nou «el pont dels jueus» per agafar l’autocar que ens havia de retornar a Vilassar.

Advertisement

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s