Design a site like this with WordPress.com
Per començar

[#LaCrònica] Enric Mayolas: “Per als que ens agrada l’òpera, la Callas és un personatge irrepetible”

Conferència “Maria Callas: dona, mite, artista” d’Enric Mayolas el dia 13 de desembre de 2022 al Museu-Arxiu de Vilassar de Dalt

Al curs 2020/21 Àgora va programar un cicle de tres conferències titulat «Un passeig per l’òpera». En ell, l’Enric Mayolas havia fet una presentació general del gènere. Dos anys més tard, el públic d’Àgora va poder apreciar i gaudir novament dels seus coneixements i de la seva passió, centrats en aquesta ocasió en l’anàlisi de la figura de la Maria Callas (1923-1977). La conferència va ser més extensa de l’habitual (una hora i quaranta minuts) perquè, com no podia ser d’una altra manera, les explicacions del conferenciant van anar acompanyades de nombrosos fragments de la producció de la cantant al llarg de la seva curta però intensa carrera. Uns fragments que no podien ser massa llargs per tal de no acabar amb una conferència maratoniana, de manera que es tractava d’una «conferència amb deures»: l’Enric Mayolas passaria als interessats tant la presentació de la conferència com tota la documentació d’àudio i vídeo per tal que, a casa, cadascú pogués treballar aquestes peces amb tranquil·litat i sense retalls.

La xerrada va seguir el que el títol ja anunciava i va aconseguir superar el difícil repte de presentar paral·lelament la dona i la seva biografia, l’artista i la seva evolució i, finalment, la creació d’un mite en què van confluir tant episodis biogràfics com passions artístiques. Pel que fa a la biografia, l’Enric Mayolas va acabar resumint-la a les acaballes de la conferència a través d’una citació de l’historiador i crític John Ardoin: «Era l’aneguet lleig que es torna cigne, una veu que ningú apreciava ni entenia, dins d’un cos que no agradava a ningú (ni a ella mateixa), que havia de superar bloquejos de la infància, una mare ambiciosa de qui no va rebre mai afecte i una germana gelosa. Tot això li deixa marques que ella intenta sublimar dalt de l’escenari. L’artista és el cigne, però quin alt preu paga la dona». Aquest conflicte entre la genialitat de l’artista i el dur peatge vital de la persona fou el fil conductor de l’aproximació d’Enric Mayolas a la biografia de la Callas.

La presentació de la vessant artística de la Callas -la seva veu, la seva música- fou, amb diferència, l’element central de la conferència. Aquí l’Enric Mayolas va explicar l’evolució de la Callas des dels seus orígens: les persones que van influir en ella i la van ajudar a créixer (Elvira de Hidalgo, Tullio Serafin, Lucino Visconti) i, sobretot, les característiques específiques de la cantant que van acabar convertint-la en una figura mítica (la qualitat de la veu, l’instint musical, la disciplina i intensitat del treball, la importància de la comprensió i del respecte als textos, l’instint escènic, l’expressió de les passions i sentiments…) i que el conferenciant va anar il·lustrant amb l’audició dels nombrosos retalls d’enregistraments als que ens hem referit.

L’Enric Mayolas no volia acabar la conferència sense que poguéssim veure un dels pocs enregistraments en vídeo d’una actuació de la Callas, de manera que ens regalà uns minuts de l’enregistrament del segon acte de Tosca a l’òpera de Paris, per tal que hi apreciéssim la intensitat interpretativa de l’artista i la potència de la seva figura en acció dalt de l’escenari. I, després de recomanar-nos que «celebrem el centenari del naixement de la Callas al 2023 escoltant-la», ja al torn de preguntes assenyalà com hi ha «un abans i un després» de la Callas en la història de l’òpera, i que «per als que ens agrada l’òpera, la Callas és una figura irrepetible».

Advertisement

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s