[#LaCrònica] Joan Vives: “Bach és un pou sense fons: és una lliçó de música constant.”

Conferències “Escoltar Bach” de Joan Vives els dies 10 i 17 de març de 2022 al Museu-Arxiu de Vilassar de Dalt

Resulta complicat resumir el contingut de les dues conferències sobre Bach a càrrec de Joan Vives els dies 10 i 17 de març, en primer lloc per la gran quantitat d’informació que el conferenciant va anar presentant i, en segon lloc, perquè una part molt important d’aquesta informació eren comentaris a partir de l’audició de fragments de l’obra de Bach. L’objectiu de les dues conferències era oferir a un públic no entès en música, i no necessàriament amant de la música de Bach, les claus («el password») per accedir a la comprensió de la seva música, en primer lloc la música instrumental i en segon lloc la música vocal, tot partint de la base que «Bach no es pren cap molèstia en agradar» i que cal fer un esforç per «escoltar Bach». Un esforç, però, que val la pena atès que Bach «és un pou sense fons: és una lliçó de música constant».

La conferència dedicada a la música instrumental va tenir una extensa introducció en què Joan Vives explicà el context històric i biogràfic del compositor, posant l’accent especialment en la transcendència de la reforma luterana i del paper didàctic que la música cantada juga en la litúrgia de la reforma, com a reforç de la transmissió de la paraula de Déu (que ja no és en llatí sinó en alemany). En aquesta litúrgia, els «corals» són textos que el públic canta (amb melodies senzilles) i són la clau per entendre la música instrumental del Bach organista, atès que «tot l’engranatge de la música luterana gira entorn dels corals». El que fan els compositors (Bach entre ells) és harmonitzar les melodies dels corals, i l’organista, en els moments en què es convida al públic a la reflexió i no canta, l’organista agafa la melodia i improvisa a partir d’ella, donant-li colors i textures diferents. «L’ús que Bach fa dels corals és espectacular».

En l’explicació del Bach compositor de música per a orgue (a Armstad, Weimar o Mühlhausen) Joan Vives diferencia dues parts. Les composicions basades en corals (per a orgue o cantates) i les composicions per a orgue no basades en corals (tocata i fuga, preludi i fuga…). Tant en un cas com en l’altre les audicions van ser l’eix de l’exposició.

La segona conferència, dedicada a la música vocal, ens presentà un J.S.Bach compositor com a Konzertmeister a Weimar, com a Kappelmeister a Kothen i com a Kantor a Leipzig. En aquesta darrera ciutat va arribar a composar unes tres-centes cantates, de les quals ens han arribat cent noranta. La cantata reforça el missatge del sermó en la part central de la litúrgia i la feina del Kantor és, precisament, composar cantates diferents per a tots els diumenges de l’any. Així com el «password» per comprendre la música per a orgue eren els corals, la base per comprendre la música  vocal és entendre que es tracta de «música figurativa», on els recursos musicals descriuen i reforcen el que diu el text. L’audició de fragments del Magnificat il·lustrà a la perfecció aquesta idea de música figurativa.

La segona part d’aquesta segona conferència va estar dedicada a les grans obres corals de Bach, Les dues Passions (de sant Mateu i de sant Joan), i l’Oratori de Nadal. Entre moltes altres, les audicions de fragments de «Erbarme dich, mein Gott» i «Mache dich, mein Herze, rein» de la Passió de Sant Mateu, van ser especialment eloqüents. Acabà aquesta segona part amb una referència a les cantates profanes, i a la «Cantata del cafè» en especial.

Com és costum, el diàleg amb el públic va estendre notablement les conferències, tot permetent a en Joan Vives ampliar la informació, i fins i tot il·lustrar-la amb noves audicions. Sens dubte va ser un gran cicle de conferències que ens va permetre, com deia el títol, començar a aprendre a «Escoltar Bach».

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Create your website with WordPress.com
Per començar