[#LaCrònica] Marta Vilanova-Vilà: “Si hi ha un dia de la dona, és que alguna cosa va malament.”

Conferència “Dona, gènere i salut” de Marta Vilanova-Vilà el 8 de març de 2022 al Museu-Arxiu de Vilassar de Dalt

Aquest any el 8 de març era dimarts, i les persones encarregades de la programació del curs Àgora (sempre en dimarts) van tenir la bona pensada d’organitzar una xerrada adient amb el dia de la dona. La Marta Vilanova-Vilà, l’encarregada de fer-la, desplegà un discurs molt interessant sota el títol «Dona, gènere i salut», on analitzà els condicionants de gènere en la salut, però també en l’atenció sanitària i fins i tot en la percepció de la pròpia salut. Uns objectius molt ambiciosos que la Marta resolgué amb solvència, malgrat el poc temps de què disposava.

Dedicà la primera part de la seva exposició a la descripció dels condicionants generals de la salut i la malaltia, des dels més individuals (edat, sexe, constitució…) fins als més socials (relacions socials, habitatge, serveis sanitaris, condicions de treball/atur, educació, alimentació…) o institucionals (institucions, polítiques de salut…). S’aturà especialment en l’anàlisi de les diferències estadístiques entre homes i dones pel que fa als salaris, al tipus de treball, a la taxa d’atur, o a la taxa de pobresa. Unes diferències que mostren com les dones pateixen unes condicions força més desfavorables que cal tenir molt presents a l’hora d’entendre les diferències pel que fa a la salut.

Tot seguit passà a analitzar la morbilitat diferencial, tot presentant les malalties que afecten en major grau a les dones, les diferències en les causes de mortalitat i les importants diferències en la percepció de la salut. S’estengué especialment en explicar els biaixos de gènere en l’atenció sanitària, tot ressaltant la manca de recerca en morbiditat diferencial, però sobretot exposà l’existència de biaixos de gènere en els diagnòstics, en els mètodes d’exploració i en la recollida d’informació.

Dedicà la darrera part de la conferència a fer una repassada ràpida (tal vegada massa ràpida perquè el temps s’acabava!) als problemes de salut que afecten només a les dones (els dolors menstruals i les anèmies relacionades amb els cicles menstruals), i als problemes de salut que afecten a les dones de forma més rellevant: hipertensió, malaltia coronària, diabetis II, dolor (fibromiàlgies, fatiga crònica…), salut mental… No podia faltar la referència final a com la Covid ha afectat més les dones que els homes com a conseqüència del seu paper de cuidadores.

I després de fer uns bons consells de vida saludable al públic assistent («cuideu-vos molt!»), donà pas a un interessant torn de preguntes amb què es va cloure l’acte.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Create your website with WordPress.com
Per començar