[#LaCrònica] Andreu Valls. El comerç colonial en la industrialització de Catalunya

Conferència “El comerç colonial en la industrialització de Catalunya” d’Andreu Valls el 8 de febrer de 2022 al Museu-Arxiu de Vilassar de Dalt

Al programa d’Àgora hi deia que el 8 de febrer Antonio Turiel havia de parlar sobre la fi del petroli. Dificultats de darrera hora van fer impossible la presència d’aquest conferenciant i el Grup Impulsor d’Àgora el va substituir per Andreu Valls, la conferència del qual estava programada pel 24 de maig. Fou així que la influència del comerç colonial en la industrialització de Catalunya va ocupar el lloc de la fi del petroli. Coses del directe.

El conferenciant inicià la seva intervenció remuntant-se als orígens de la colonització del continent per part de les potències europees, en especial Espanya i Portugal, a finals del segle XV i al llarg del XVI, tot descrivint els canvis de tota mena que aquesta colonització comportà en les polítiques i les  internes i externes de les potències colonials, així com en les seves economies i en especial en les seves estratègies comercials. En aquest context destacà el paper més aviat marginal de l’economia i la societat de la corona d’Aragó en aquest procés. Una política exterior i una economia tradicionalment encarades a un mediterrani que ara havia quedat esquifit enfront de les immenses possibilitats que el nou continent venia a oferir.

Afirmà l’Andreu Valls que l’economia catalana no va començar a aprofitar els recursos americans fins que es va establir a Cuba a mitjans del segle XVIII, però malgrat aquest retard, hi havia hagut en la història passada tres elements anteriors que permeten explicar que s’aprofitessin enormement aquests recursos: En primer lloc, la sentència de Guadalupe (1486), que va permetre la prosperitat de la pagesia enfront dels «mals usos» per part de la noblesa, en segon lloc l’aparició i desenvolupament d’una primera indústria tèxtil artesanal competent basada en les indianes que fou l’origen d’una nova classe empresarial, i en tercer lloc, la reforma borbònica que permeté l’apertura dels ports i la creació, en molts ports de la costa catalana, d’una indústria de construcció naval avançada capaç de fer vaixells que podien de navegar per l’Atlàntic. Aquests tres factors van ser el terreny fèrtil que va fer possible el desenvolupament d’una potent indústria a Catalunya a partir del comerç colonial.

L’Andreu Valls dedicà la darrera part de la seva xerrada a l’anàlisi de la transcendència del comerç d’esclaus dins del conjunt del comerç colonial, i a la presentació d’una bona colla de personatges que van obtenir les seves grans fortunes gràcies en part a aquest comerç i que, sovint, van generar importants promocions industrials a Catalunya.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Create your website with WordPress.com
Per començar