[#LaCrònica] Núria Alonso: “Cada vegada anem més cap a la participació del pacient en la gestió de la seva salut”

Conferència “Cuina terapèutica a l’Hospital Germans Trias i Pujol” de Núria Alonso el 9 de novembre de 2021 al Museu Arxiu.

Sota el títol «Cuina terapèutica a l’hospital germans Trias i Pujol», la doctora Núria Alonso exposà una experiència hospitalària força innovadora i interessant de la qual és la principal impulsora. El públic assistent va poder copsar la il·lusió de la doctora Alonso en un projecte que tot just fa un parell d’anys que camina: La creació d’una «cuina terapèutica» a l’hospital de can Ruti (i podem imaginar les dificultats que deu haver hagut de superar, perquè introduir novetats en una entitat de les dimensions de l’hospital de can Ruti deu ser com aconseguir moure el rumb inercial d’un transatlàntic).

La cuina terapèutica és un espai creat a partir d’una idea. La idea és simple però important: es tracta de donar a alguns pacients que han de seguir alguna dieta específica les eines necessàries perquè seguir aquesta dieta no sigui un esforç impossible. Tots tenim les nostres rutines i els nostres gustos a l’hora de cuinar i de menjar, i seguir una dieta significa trencar aquestes rutines i aprendre’n unes altres més saludables. El repte més complicat per als metges és el d’aconseguir que els seus pacients canviïn els seus hàbits, i l’equip que lidera el projecte de cuina saludable té clar que això només és possible si als pacients se’ls faciliten molt les coses i participen activament en la gestió de la seva salut. I és que cada vegada anem més cap a la participació del pacient en les decisions relacionades amb la seva salut.

Així, amb aquests objectius de facilitar les coses i d’empoderar els pacients, l’activitat de la «cuina terapèutica» de can Ruti consisteix a fer uns tallers adreçats a pacients que comparteixen una mateixa patologia. En aquests tallers se’ls fa, d’una banda, una informació teòrica sobre la seva patologia i sobre la importància de l’adopció nous hàbits a l’hora de menjar, per tal de millorar la seva salut (això corre a càrrec de l’equip mèdic). I, d’altra banda, se’ls presenten receptes culinàries concretes adaptades a la seva malaltia específica (i això corre a càrrec dels cuiners). És aquest segon aspecte el que justifica l’existència d’una cuina-aula on treballen conjuntament metges, cuiners i pacients en l’elaboració de menús que siguin variats, atractius i, sobretot, senzills.

La idea és traspassar una frontera en el tracte entre metge i pacient, anar més enllà del lliurament d’un full on se’t diu què no has de menjar, i aportar un aprenentatge pràctic del què i com hauries de cuinar, atesa la teva patologia particular. La primera patologia que es treballà a la cuina terapèutica va la hipercolesterolèmia familiar, però l’equip hospitalari de la doctora Alonso rep demandes relacionades amb moltes altres patologies, l’obesitat mòrbida, la diabetis, malalties cardiovasculars, malaltia renal crònica, i un llarg etcètera. Es tracta doncs d’un projecte prometedor que tot just comença, que resulta molt interessant i que segurament s’haurà d’estendre a altres hospitals, en el marc d’una millora en l’educació sanitària.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Create your website with WordPress.com
Per començar