[#LaCrònica] Òscar Mateos: “El problema no és l’Àfrica sinó el capitalisme global”

Conferència “Àfrica en un món mutipolar” d’Òscar Mateos el 26 d’octubre de 2021 al Casal Popular

Sota el títol «Àfrica en un món multipolar» el professor Òscar Mateos mostrà, al llarg de la seva dissertació com, enmig d’un cavi d’època en les relacions internacionals, Àfrica està essent l’escenari i el protagonista d’aquestes noves dinàmiques globals. El pròleg de la conferència va estar dedicat a presentar el continent, mostrant la necessitat de desmuntar clixés sobre Àfrica i de tenir present la seva gran diversitat etnogràfica i lingüística, la seva riquesa de recursos naturals, la joventut de la seva població en comparació amb l’envelliment de la població als països occidentals, així com la immensitat territorial del continent (dins del mapa d’Àfrica hi caben la Xina, Índia, els Estats Units i Europa occidental). Acabà aquesta presentació afirmant que «Àfrica ha estat sempre vista com un continent marginal, però és fonamental per entendre la nostra història (esclavisme) i per entendre les dinàmiques actuals en el panorama internacional.

Després d’aquest pròleg, el professor Mateos articulà la seva conferència entorn de quatre eixos: En primer lloc, fent una mirada externa sobre el continent. I destacant com en els darrers anys hi ha hagut un canvi de discurs sobre Àfrica, que ha passat de l’afropessimisme (l’Àfrica tragèdia) a l’afrooptimisme (l’Àfrica emergent). També un canvi geopolític, atès que els països emergents, i especialment la Xina, el veuen com una oportunitat d’inversió i creixement. I finalment un canvi en les polítiques de cooperació al desenvolupament: Àfrica ha passat a ser vista com una amenaça a la seguretat internacional que ha impulsat l’interès per crear estats forts. Va concloure aquest primer eix defensant la necessitat d’un afrorealisme en què es tinguin presents les grans transformacions socials, polítiques i econòmiques del continent, però sense oblidar que els processos democràtics són extremadament febles i que el creixement econòmic està creant grans desigualtats.

En segon lloc una mirada interna en què destacà tres grans canvis que s’estan produint en les societats africanes. Transformacions sociopolítiques impulsades per una gran quantitat de moviments socials d’oposició en tot el continent. Transformacions sociodemogràfiques: Àfrica doblarà la seva població abans del 2050. I transformacions urbanes: als anys seixanta el 70% de la població vivia en un entorn rural, i es preveu que abans de 2050 2 de cada 3 persones visquin en les gran ciutats del continent. Les grans migracions africanes no són cap a Europa sinó del camp a les ciutats. Va concloure aquest segon eix insistint en la necessitat de potenciar aliances que contribueixin a l’emancipació i al desenvolupament de la realitat africana.

En tercer lloc, i de forma molt breu, el conferenciant va descriure l’escàs impacte de la Covid al continent, degut en bona part a la joventut de la població. Un impacte gens comparable amb el de les grans pandèmies que ha patit i pateix el continent: la Malària, la Sida, l’Ebola. Però també va destacar la preparació de la societat que ha après a organitzar-se davant d’aquestes pandèmies.

Acabà la seva intervenció presentant algunes conclusions generals: En primer lloc, Àfrica és el laboratori d’una nova geopolítica que porta novetats no necessàriament positives per al continent africà. En segon lloc, plena d’una gran efervescència de canvis polítics i socials, demana polítiques valentes que cooperin i acompanyin aquests processos. I finalment, la nostra relació amb Àfrica ha d’estar presidida pel principi de «No fer més mal a Àfrica», tot impulsant lideratges amb perspectiva de gènere i, sobretot, establint eines que responsabilitzin els actors globals davant els escàndols de la venda d’armes o de l’espoli de terres, perquè «el problema no és Àfrica, sinó el capitalisme global».

L’acte acabà, com és costum, amb les intervencions del públic que l’Òscar Mateos va anar responent extensament.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Create your website with WordPress.com
Per començar