[#LaCrònica] Montse Quer: “Aquest és el color dels meus somnis”

Conferència “Joan Miró. Poètica dels colors” de Montse Quer el 28 de setembre de 2021 al Museu Arxiu

El dimarts 28 de setembre la Montse Quer aplegà unes seixanta persones a la sala d’actes del Museu-Arxiu per parlar de Joan Miró. Concretament de la seva pintura, i en especial -tal com indicava el títol de la conferència- del paper del color en la seva obra pictòrica. Amb aquest objectiu, al llarg d’una hora llarga la Montse ens anà mostrant i comentant unes setanta obres del pintor que per descomptat van ser les protagonistes de la conferència.

En la seva exposició, la conferenciant va seguir un fil històric mostrant l’evolució dels estils de Miró començant per la influència dels fauvistes amb els «colors salvatges» d’algunes de les seves primeres pintures amb influència de l’impressionisme i el cubisme, el posterior retorn a l’interès pel detall en el que la conferenciant anomenà «els colors de Montroig», i la descoberta del surrealisme a partir de la seva estada a Paris.

A través de les imatges dels quadres ens anà mostrant com Miró, amb l’objectiu que les pintures tinguessin la força d’un poema, va anar evolucionant cap a una simplificació cada vegada més gran fins a expressar-se en colors plans i formes simples. «Aquest és el color dels meus somnis» va escriure en un quadre sota una taca blava. Però si el blau és el color dels somnis de Miró, el roig (el color del sol) o el groc, els altres colors bàsics, tindran un paper protagonista en la seva pintura, com també el tindrà la força expressiva del negre.

La Montse Quer ens va anar interpretant el sentit de cada obra, però no va deixar d’insistir en què «l’única manera que una obra tingui actualitat és que el públic pugui fer la seva interpretació». Així que ens convidà a visitar a la Fundació Miró i a fer aquesta necessària interpretació personal de les obres d’aquest artista excepcional.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Create your website with WordPress.com
Per començar