[#LaCrònica] Judit Figueras: “La dona africana és una gran lluitadora”

Conferència “La dona africana al capdavant dels moviments socials” de Judit Figueras el 27 d’abril de 2021 al Casal Popular

Sota aquest títol, la jove periodista Judit Figueras ens presentà dos treballs d’investigació realitzats al continent africà els darrers anys. Ens mostrà com les dones han tingut un paper cabdal tant a les revoltes del Rif de 2016/17 com a la recuperació de Ruanda després del genocidi del 94. Acompanyà les seves explicacions amb imatges dels reportatges que han realitzat en ambdós països amb la directora de cinema Gemma Capdevila (llàstima que la poca cobertura no va permetre veure les imatges amb comoditat).

Les revoltes del Rif van començar com una protesta espontània per la mort de Mohcine Fikri (2016) i van acabar generant el Moviment Popular del Rif, liderat per Nasser Zefzafi, amb mobilitzacions contra la situació d’abandonament del territori per part de les autoritats marroquines. Després de l’empresonament del líder, tres dones van assumir el lideratge del Moviment: la mare de Zefzafi, la Nawal Ben Aissa i la Silya Ziani. La Judit ens explicà que, tot i que les dones sempre havien tingut un paper protagonista en els moviments socials al Rif, mai havien estat en primera línia com a les revoltes del 2017. I assenyalà tres possibles causes d’aquest canvi: l’existència de més dones universitàries, d’associacions en defensa dels drets de les dones i d’un moviment d’afirmació de la identitat amazigh, històricament marcada per la rellevància del paper de les dones.

La fesomia de Ruanda, després del genocidi del 1994 en què es calcula que devien morir un milió de persones (tutsis i hutus que els protegien), és la d’un país sorprenentment recuperat. La Judit ens explicà que el 84% de la població femenina treballa, que la constitució de 2003 estableix “un estat basat en la igualtat entre homes i dones”, que la representació femenina al parlament és d’un 62%, que és el quart país amb menor bretxa de gènere, que al 2008 va establir una llei contra la violència de gènere… A través de la trajectòria vital i els testimonis de la Valentine, l’Eugène, la Françoise i l’Adeline la Judit per destacar l’important paper de les dones en la recuperació d’aquest petit país africà després de les tràgiques matances del 94. Les seves vides estaven profundament marcades per aquells esdeveniments.

Al Casal van seguir la conferència de la Judit Figueras unes trenta persones i una dotzena ho van fer a través del Canal de Youtube d’Àgora.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Create your website with WordPress.com
Per començar