[#LaCrònica] Antoni Luna: “L’art crea espais de valor”

Conferència “Territoris creatius” d’Antoni Luna el 16 de març de 2021 al Casal Popular en el marc d’una col·laboració amb el projecte RE-ANIMAR de l’Institut Jaume Almera

La xerrada d’Antoni Luna no estava en el programa original del curs 20/21 d’Àgora. S’hi va colar com a resultat d’una iniciativa del projecte  RE-ANIMAR de l’Institut Jaume Almera. Els seus impulsors, en Gabriel Pujadas i la Mercè Miró, professors de música de l’institut, en presentar l’acte van explicar com els alumnes havien anat recollint de l’entorn deixalles de tota mena i a partir d’elles havien iniciat tot un procés creatiu, en primer lloc construint estructures artístiques. I, a partir d’elles, creant petites peces musicals i narracions breus. Tot plegat es podia veure, escoltar i llegir si es visitava la mostra “Re-animar” a la sala d’exposicions de la Massa. A més de l’exposició, havien volgut programar una conferència i per aquest motiu havien contactat amb Àgora. El resultat d’aquesta col·laboració era la conferència d’Antoni Luna, dins del curs d’Àgora.

L’Antoni Luna inicià la seva exposició qüestionant la separació radical entre ciència i art i reivindicant la necessitat d’una mirada interdisciplinar per entendre la relació dels individus i societats amb el seu entorn.  Ell, geògraf de formació, exposà un seguit d’exemples de com els artistes, amb la seva obra, donen valor a territoris, espais, que no semblaven tenir cap valor.

L’impressionant “Bosc de les Creus” a Òdena fou el primer exemple que ens mostrà d’intervenció creativa en el territori. L’incendi del 2015 havia cremat 1293 hectàrees  i Marc Sellarés, bomber i artista, hi va fer una intervenció artística plantant-hi 1293 creus construïdes amb les branques cremades dels arbres.  La seva obra va atraure artistes de tot el món i va convertir la seva denúncia en un clam universal.

Jaume Plensa i la seva Font de la Corona al Parc del Mil·lenni de Xicago fou el segon exemple d’intervenció de l’artista en el territori, per modificar-lo tot donant-li una nova dimensió, perquè “l’art crea espais de valor”. Tot seguit, l’Antoni Luna ens presentà altres exemples de connexió entre l’art i el territori: El Centre d’Art i Natura de Farrera, al Pallars Sobirà, que aplega artistes d’arreu del món, i on “el paisatge esdevé un recurs primordial com a font d’inspiració, de creació, com a forma de reivindicació del territori”. També se’ns presentà els treballs de la Núria Puig i la Ingrid Balaud sobre el Patrimoni cromàtic de la Costa Brava, creant un Pantone a partir de les imatges a Instagram , o el de l’Albert Gusi “A Mapamar una illa” (12 maneres de cartografiar una nova illa al delta de l’Ebre), o l’interessant Wikipedra, un projecte d’inventari i documentació de construccions de pedra seca.

I continuà la seva relació de projectes on la creativitat i el territori estan enllaçats amb una àmplia explicació de més projectes: El Centre d’Art Contemporani i Sostenibilitat al Forn de la Calç al Moianès (“activisme del territori des de les arts”), el Centre Quim Soler entorn de la Literatura i el Vi, a Molar al Priorat, els apunts sobre el Mediterrani de l’arquitecta Daniela Colafranceschi, els textos literaris  del geògraf  Joan Nogué, les fotografies del també geògraf Pere Sala Martí. Finalment presentà dues associacions: L’Associació Cultural Konvent (a Cal Rosal, al Berguedà), que sorgeix amb voluntat de “generar un diàleg entre artista, espai i societat”, i l’Associació Prioritat que neix amb l’objectiu de tirar endavant la candidatura del Priorat com a paisatge cultural agrícola de muntanya mediterrània de la UNESCO.

Va concloure la seva exposició afirmant que “les activitats artístiques i creatives en diferents indrets del territori fora dels espais urbans i metropolitans no són només una petita anècdota o un fenomen efímer en el temps, sinó que demostren noves formes de relació i noves geometries del poder.”

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Create your website with WordPress.com
Per començar