[#LaCrònica] Marc Castellnou: “Els incendis estan fent coses que no entenem i on no podem predir què passarà”

Conferència “Incendis en el context del canvi climàtic: de la incertesa a la creativitat.” de Marc Castellnou el 23 de febrer de 2021 al Casal Popular

En Marc Castellnou, un autèntic savi en la seva matèria, ens exposà, des de la perspectiva del bomber “el que està passant al món i com ens pot afectar a nosaltres”, i  el seu missatge fonamental fou que, en el context del canvi climàtic, “nosaltres acabarem decidint el futur d’aquest país, no a nivell polític o social, sinó a nivell d’habitabilitat”. Perquè els incendis forestals no són cap malaltia sinó el símptoma de la malaltia i, com la febre en una grip, la solució no és apagar els incendis sinó atacar la malaltia. I per atacar-la, cal identificar-la.

Sempre hi ha hagut incendis forestals, però no com els que tenim ara. Un constant augment de la temperatura fa que els estius siguin més llargs i que l’aigua dels boscos s’evapori molts més dies, de manera que els boscos que van néixer als anys trenta, quaranta o cinquanta van néixer en un clima diferent de l’actual. Eren boscos competitius, però ara estan fora de rang climàtic i estan estressats. La manera que tenen els nostres boscos d’adaptar-se al canvi climàtic és anar morint a trossos (ventades, nevades, incendis, plagues…) i anar renovant-se a trossos, però nosaltres, gent rica i poderosa, “hem decidit: protegirem els nostres boscos i no cremaran mai més”.

I ho estem aconseguint. Per això els nostres boscos estan fora de rang climàtic i són possibles incendis com mai s’havien vist. En Marc Castellnou ens explicà amb detall les característiques pròpies dels grans incendis a Portugal, Austràlia i Bolívia, on “els incendis estan fent coses que no entenem i on no podem predir què passarà”, perquè són capaços de canviar l’entorn i crear una tempesta de foc que governa el vent, la temperatura, i decideix cap on van: cap on hi ha més bosc per cremar. Perquè, “generen tanta energia que són capaços de crear les seves pròpies condicions meteorològiques.” Els grans incendis d’Austràlia ens donen una gran lliçó: van cremar tots els boscos perquè estaven sobreprotegits i estàtics i fora de rang climàtic.

Què passa a Catalunya? Tots els nostres parcs naturals són estàtics. El paisatge de mosaic que teníem els anys seixanta-setanta ja no hi és. Ara és un tot continu. Fa quaranta anys, Catalunya tenia un 34% de massa forestal. Ara  en té un 71%, i els incendis poden cremar el doble de superfície. L’abandonament del territori rural és la causa d’aquest increment espectacular de càrrega de combustible, i això, juntament amb l’augment de les temperatures, amb estius més llargs i hiverns més atemperats, aboca a un horitzó on la nostra “falta de cultura forestal pot provocar que desaparegui tota la massa forestal de Catalunya en incendis com els d’Austràlia”.

“Els bombers no volem més recursos, sinó un territori més ben gestionat”, ja que no podem enfrontar-nos amb un d’aquests grans incendis, que ho cremarà tot com a conseqüència d’una mentalitat de preservació que es resisteix a qualsevol canvi en el paisatge. “La diversitat biològica i la dinàmica forestal són la gran recepta contra els grans incendis”, però en lloc de guanyar diversitat, l’estem perdent, com a resultat de la sobreprotecció del paisatge. “Hem creat un paisatge insostenible que depèn de la protecció que nosaltres li donem”. En front d’això, el bosc necessita estar constantment exposat a les pertorbacions per ser dinàmic i no envellit, per augmentar la biodiversitat i adaptar-se a la climatologia del moment. Anar-se renovant a trossos, perquè l’alternativa inevitable serà la destrucció total.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Create your website with WordPress.com
Per començar