[#LaCrònica] Lluís Prat: “Les telecomunicacions han canviat la nostra vida.”

Conferència “Del telègraf al telèfon mòbil. Com les telecomunicacions han canviat el món” de Lluís Prat el 8 de febrer de 2021 al Casal Popular

La darrera xerrada Àgora va anar d’història de la tecnologia de les telecomunicacions, des del telègraf fins al telèfon mòbil, i de com aquests enginys han anat canviant profundament la vida de les persones. El professor Lluís Prat va començar la seva exposició remuntant-se als orígens de la recerca física del magnetisme i en especial de la màgica connexió entre magnetisme i electricitat amb Alexander Volta. Això li va permetre mostrar-nos la base electromagnètica del telègraf. Ens explicà com la comunicació instantània a través de telegrames causà importants canvis en el periodisme (corresponsals de premsa, agències de notícies…), en els negocis borsaris i, en general, en la comunicació entre les persones.

Aquest model explicatiu es va anar repetint en cadascuna de les successives etapes del recorregut de la conferència: el Telèfon, la Ràdio, la Televisió, Internet, i, finalment, el Telèfon mòbil. En cadascuna d’elles, el professor Lluís Prat va parlar de les persones darrere dels invents (commovedora l’explicació de la història de l’ignorat precursor de la telefonia, Antonio Meucci!), de les bases físiques de cadascun dels avenços (i dels problemes que s’havien hagut de resoldre), i de les seves repercussions en la societat.

L’objectiu de la conferència, doncs, era realment ambiciós, perquè explicar aquest recorregut històric amb els seus components biogràfics, físics i sociològics en una sola hora, ni que sigui superficialment, era del tot impossible. Però no és la primera vegada, ni serà l’última, que una conferència s’allarga i, malgrat tot, es queda curta, perquè el tema resulta oceànic. Ens va servir per abastar la immensitat i la complexitat del tema, i això, certament, és una manera de començar a comprendre.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Create your website with WordPress.com
Per començar