[#LaCrònica] Carles Buenacasa: “En l’imaginari dels jueus, els millors regals del món eren l’or, l’encens i la mirra”

Conferència “Petra i els secrets de la ruta de l’encens” de Carles Buenacasa el 15 de desembre a la sala d’exposicions de La Massa CCV

Sobre per què els reis mags portaven encens, i altres incògnites

El 15 de desembre va tenir lloc, a la sala d’exposicions de la Massa, la conferència que tancava el primer trimestre del curs 20/21 d’Àgora. Havia de ser al Casal, però s’hi havia produït una avaria elèctrica greu i això obligà els organitzadors a buscar aquest emplaçament alternatiu, que finalment es mostrà força idoni. S’hi van aplegar unes quaranta persones per escoltar Carles Buenacasa parlant de “Petra i els secrets de la ruta de l’encens”.

L’historiador inicià la seva intervenció dient dels reis mags que “no existien, però els productes que portaven sí que existien”- per posar l’accent en la importància de l’encens com a regal especialment valuós: “en l’imaginari dels jueus, els millors regals del món eren l’or, l’encens i la mirra”. L’encens, usat des de temps molt antics per purificar i perfumar els humans i per venerar els déus, era un producte especialment car (“als déus els agrada que ens gastem els quartos”), i el seu elevat valor econòmic era fruit del seu origen llunyà: El regne de Sabà, a l’actual Iemen, que produïa i comercialitzava encens en règim de monopoli i el tralladava a través del desert fins a Petra, gran centre de comerç d’altres productes de valor (or, encens i mirra, però també, pells, èben, seda…).

Quedaven presentats així els dos grans protagonistes de la conferència, Sabà i Petra. El regne de Sabà, conegut per la referència bíblica a la visita de la seva reina al rei Salomó no era a Etiòpia sinó al Iemen a l’oasi de Marib i ja des del 1500 a.C. i fins el segle VI fou el gran centre de producció i comercialització d’encens. L’anàlisi de les restes arqueològiques permet constatar que tota la seva economia es basava en l’encens, de manera que probablement cal buscar una motivació econòmica en el viatge de la seva famosa reina a Jerusalem, en defensa del monopoli del comerç d’aquesta resina tan valuosa.

La ciutat dels nabateus, Petra, era la destinació de les caravanes que transportaven l’encens des de Sabà. Ciutat amagada per on circulava molta riquesa, difícil d’atacar i fàcil de defensar, que quedà abandonada al segle VIII, com a resultat del predomini de Damasc com a gran centre comercial, i redescuberta pels occidentals al segle XIX. Carles Buenacasa exposà l’origen dels nabateus, la seva forma de vida, les seves tombes i, sobretot, les seves estratègies per assegurar-se el monopoli del comerç i la protecció del seu territori.

Després de les detallades explicacions sobre Petra, acabà una exposició brillant que també ha estat àmpliament seguida per internet (en escriure aquestes ratlles supera el centenar de visualitzacions), i que segurament permet vaticinar altres col·laboracions futures de l’historiador amb l’Aula de Formació Permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Create your website with WordPress.com
Per començar