[#LaCrònica] Marcel Mauri: “El periodisme treballa amb la veritat”

Conferència “Ètica i periodisme de qualitat en l’era de la desinformació” de Marcel Mauri el 22 de setembre als jardins del Museu Arxiu

Sobre ètica i periodisme

Totes les previsions havien coincidit des de feia dies: el dimarts 22 plourà. I la conferència d’en Marcel Mauri havia de ser -com la d’en Xavier Godàs la setmana passada-  a l’aire lliure, als jardins del Museu. A l’hora de la veritat, per fortuna, la meteorologia va ser més que amable (ni vent ni pluja) i va fer possible novament una vetllada agradable i tranquil·la a l’era de can Banús. Unes seixanta persones s’hi van aplegar per escoltar en Mauri parlant d’Ètica i periodisme. 

Després de comentar que estava molt content de poder fer una classe en públic per primera vegada després de mesos de comunicacions on-line, el conferenciant començà posant de manifest l’aparent contradicció en els termes del títol de la conferència: Ètica i periodisme semblen estar condemnats a ser vistos com a coses incompatibles, tant és així que en els estudis sobre el nivell de confiança que els mereixen les institucions, els ciutadans atorguen al periodisme un suspens clamorós en fiabilitat. Això és especialment preocupant atès que “el periodisme treballa amb la veritat”. Però aquesta poca confiança envers el periodisme no és universal, sinó que respon a les característiques específiques de la nostra “cultura periodística”. Com a altres països del sud d’Europa, a Catalunya i a Espanya el periodisme està molt influït per la política i en reflecteix amb intensitat les seves polaritzacions. 

En qualsevol cas, i amb independència de la seva percepció per part de la ciutadania, la tasca periodística viu sempre immersa en conflictes ètics sobre els seus límits, sobre el que pot ser dit o mostrat i el que no, sobre els límits del dret a la informació quan topa amb el dret a la intimitat de les persones. Siguin quins siguin aquests límits, però, sempre cal tenir present que el periodisme necessita la llibertat, com a element per poder-se desenvolupar.

Dit això, hi ha millor periodisme avui que abans? Mauri insistí en diferenciar entre el periodisme de qualitat (honest en la recerca de la veritat) i el mal periodisme (deshonest i trampós, que posa altres interessos per damunt de la veritat), per concloure que sempre hi ha hagut mal periodisme. En l’actualitat “segurament s’està fent molt mal periodisme, però també molt bon periodisme”.

A partir d’aquí, Marcel Mauri passà a analitzar el problema de la desinformació i de les notícies falses, en primer lloc diferenciant una cosa de l’altra en funció de la presència o absència d’intenció de mentir, de faltar a la veritat. I, a partir d’aquí plantejà la qüestió de “com posem garantir un periodisme de qualitat? Com ens protegim de la desinformació i de les fake news?”. Un periodisme de qualitat tan sols ho serà si es basa en un codi deontològic, en un codi ètic que els periodistes accepten com a base a l’hora de fer informació. Així doncs, un periodisme de qualitat tindrà límits, però aquests no han de venir de la regulació a través de lleis externes, sinó de l’autoregulació professional.

Acabà la seva reflexió parlant de la importància de les xarxes socials com a vehicle de transmissió d’informació. En l’actualitat tothom pot transmetre informació: “la ciutadania és l’element bàsic de difusió” (de notícies de tota mena), però el periodisme segueix essent necessari: Davant de les xarxes socials, “és imprescindible que el periodisme demostri que és útil”, com a vehicle de transmissió honesta d’una informació fiable i garantida. I nosaltres, com a usuaris de les xarxes socials, el millor que podem fer davant d’una informació no garantida ni fiable és, simplement, no difondre-la.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Create your website at WordPress.com
Per començar