[#LaCrònica] Xavier Godàs: “El control popular sobre el poder s’ha de poder conjugar també en situacions d’emergència”

Conferència “La corba social de la pandèmia” de Xavier Godàs el 15 de setembre als jardins del Museu Arxiu

Pandèmia, Protecció Social i Democràcia
La primera conferència d’Agora després de l’aturada de l’estiu va ser en un entorn nou: els jardins del Museu Arxiu de Vilassar van acollir les paraules d’en Xavier Godàs a un públic de prop de seixanta persones. La situació de pandèmia feia preferible fer actes a l’aire lliure, però la tranquil·litat del vespre i la màgia especial del jardí van ajudar a construir un entorn molt acollidor. Sembla que la idea del grup impulsor d’Àgora és aprofitar aquest espai mentre el temps ho permeti.

En Xavier Godàs anà desplegant una reflexió sobre els efectes de la pandèmia de la Covid19 en la societat que, més enllà de la salut, “impacta de ple en un context en què tot just es recuperaven pautes de reversió de les retallades en serveis públics essencials”. El resultat d’aquest aquest impacte és, dit ras i curt, que “s’enfonsen aquells que ja eren vulnerables i cauen els segments de població que fregaven la precarietat.”

D’altra banda, la crisi entra en conflicte amb l’individualisme com a valor central de la nostra cultura. En paraules de Godàs: “la pandèmia ha vingut a trastocar, ni que sigui conjunturalment, l’autosuficiència normativa de la pròpia individualitat. Perquè la Covid-19 no es combat si no és en clau comunitària.” La crisi sanitària ens ha obligat a posar l’accent en la primera persona del plural (i no tan sols en el jo individual).

La pandèmia ha plantejat el repte de la protecció social i “fa necessari un gran marc d’acord polític sobre aquesta protecció bàsica” que “s’ha de treballar amb temps, més enllà de les mesures d’urgència.” Sobre aquesta qüestió, en Xavier va insistir especialment en  la proposta de Renda Bàsica de Ciutadania que, va dir, cal “prendre’s seriosament, com el nucli d’aquesta protecció bàsica necessària per viure i per donar la possibilitat de realitzar vides lliures.” D’altra banda, donar seguretat als ciutadans és important, perquè “en temps d’incerteses i experiències de vida en caiguda lliure, la democràcia corre perill”, i la història posa de manifest que aquest clima general d’incertesa genera fàcilment l’enfortiment de les respostes autoritàries.

A partir d’aquí, en Xavier va entrar en la reflexió sobre si promoure la salut i promoure la llibertat (i la democràcia) poden ser objectius incompatibles. I defensà especialment que “si en democràcia l’ideal normatiu és el control popular sobre el poder, aquest valor s’ha de poder conjugar també en situacions d’emergència” , a partir d’un discurs que fugi “del supòsit que la ciutadania és a priori sospitosa de ser irresponsable i que abans que res cal assegurar-ne el control.” Aquest és un discurs perillós i preocupant perquè condueix  a la conclusió de que “l’aspiració de la democràcia passa a ser un valor relatiu.”

Després d’una hora llarga, el públic va tenir ocasió de plantejar els seus dubtes i reflexions a l’entorn de les paraules d’en Xavier, que va tenir ocasió de manifestar la seva preocupació pels discursos buits i superficials que omplen massa sovint els missatges dels polítics, fugint així de la complexitat de la realitat  i devaluant la democràcia. Acabà l’acte amb l’anunci per la pròxima setmana de la conferència Marcel Mauri que gairebé podia ser la continuació d’aquest epíleg d’en Xavier: “Ètica i periodisme de qualitat en l’era de la desinformació”.

Podeu consultar l’article en el qual es va basar la conferència mitjançant el següent enllaç:

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Create your website at WordPress.com
Per començar