[#LaCrònica] Jordi Casabona: “Tenim gran capacitat científica per preveure el que pot passar i el que hauríem de fer per evitar-ho, però no tenim la capacitat de fer el que hauríem d’haver fet”

Conferència “La pandèmia del SARS-COV-2. Una més?” de Jordi Casabona el 21 de juliol a l’era de Can Rafart per les vetlles d’estiu

Nit tranquil·la de juliol, ni massa fresca ni calorosa, a l’era de Can Rafart.

El grup impulsor d’Àgora presentava, dins del cicle de propostes de les vetlles d’estiu, la primera conferència del curs 2020-21 amb un títol de rigorosa actualitat: “La pandèmia del SARS-COV-2, una més?”. I amb un conferenciant especialista en el tema i alhora figura coneguda (i reconeguda) al poble: en Jordi Casabona.

A les deu en punt s’inicià l’acte. La Carola Llauró, alcaldessa i regidora de cultura, va fer un breu parlament tot reivindicant el paper essencial de la cultura al llarg del confinament i la necessitat de mantenir viva l’activitat cultural, malgrat les circumstàncies. En Josep Maria Altés presentà el conferenciant i aquest ocupà el seu lloc i inicià el que havia de ser una conferència brillant que, després del torn de preguntes, acabaria pels volts de quarts de dotze.

Ajudat constantment per unes imatges que anaven il·lustrant les seves paraules, en Jordi començà aclarint una terminologia que, al llarg d’aquests mesos ha acabat fent-se familiar. Familiar però no per això menys necessitada d’aclariments. I a clarificar una colla de conceptes dedicà la primera part de la conferència. Tot seguit s’endinsà en l’anàlisi d’altres pandèmies del passat i de les seves circumstàncies. Aquesta repassada a la història havia de servir per comprendre millor les característiques de les epidèmies en general i de la que ens afecta en particular.

Passà a continuació a l’anàlisi del SARS-COV-2, on s’origina, com es detecta, com es manifesta i com es pot disminuir el contagi. Insistí especialment a remarcar que un fenòmen com aquest no era gens imprevisible, sinó al contrari: ens explicà com havia estat previst des de fa temps. “Tenim gran capacitat científica per preveure el que pot passar i el que hauríem de fer per evitar-ho, però no tenim la capacitat de fer el que hauríem d’haver fet”.

Acabà la conferència amb un emotiu poema seu escrit a partir de la seva experiència personal com a víctima de l’epidèmia. La gran quantitat d’intervencions posà de manifest l’interès del públic (prop de setanta persones) pel tema.

Una conferència brillant, rigorosa i amena per iniciar el nou curs Àgora.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Create your website at WordPress.com
Per començar