[#LaCrònica] “Hem d’actuar amb amor o ho pagarem amb dolor”

Conferència “La dignitat humana com a foment d’una nova societat” per Joan Antoni Melé. 10 de març de 2020

A la sala del Casal, el dia 10 de març el públic era menys nombrós que en les conferències anteriors d’Àgora, -potser la por al coronavirus va retraure una part dels assistents habituals-. Entorn d’una setantena de persones van seguir atentament l’hora llarga d’un parlament ple d’entusiasme i passió.

Precisament el de la por va ser el tema protagonista de l’inici de la conferència. Un “sentiment perillós i poderós que pot arribar a convertir-nos en titelles”. I és que, segons Melé, “tenim tanta por que ens hem oblidat de viure humanament” i aquesta por la transmetem als nostres joves a través de l’educació. La crítica del model educatiu es convertí aviat en el centre de la conferència, perquè, d’acord, hi ha corrupció i emergència climàtica però cal que ens preguntem “com vam educar els nens que més tard es van convertir en corruptes?”. O també, “com vam educar els nens que després destruirien el planeta?”.

Hi havia en les paraules de Melé una enyorança de l’educació que ell havia rebut dels seus pares i que contrastava amb l’educació que reben els joves d’avui, en què “s’ha inoculat la teoria de l’evolució” segons la qual la vida és tan sols una lluita per la supervivència. Així, la competència i el “poder guanyar-se la vida” es transformen en els objectius de l’educació. Però els humans no som com els animals, insistí Melé. Ens en distingeixen tres grans capacitats: la llibertat, l’amor i la creativitat, que ens fan humans i permeten explicar per què fem poesia, art, filosofia o ciència.

I cal que ens fem preguntes fonamentals, com ara “Què hi hem vingut a fer aquí?”, o “Hi havia alguna cosa de mi abans que jo nasqués?”, “quedarà alguna cosa de mi després que el meu cos mori?”. Així, la dimensió espiritual de l’ésser humà centrà l’interès de Melé, que insistí en què era aquesta dimensió el que havia quedat oblidat en l’educació dels joves. Una dimensió que calia recuperar.

A partir d’aquesta base, el conferenciant proposà la necessitat de “fundar un nou art”: el d’aprendre a relacionar-nos entre nosaltres i amb la natura d’una altra manera, basada en la idea que “hem d’actuar amb amor o ho pagarem amb dolor”. Perquè hem creat una economia destructiva en què el creixement és un valor, però no podem créixer més. Cal crear una nova economia: una economia conscient al servei de la humanitat.

Després d’una hora llarga que es va fer curta, s’obrí un interessant torn de preguntes que permeté Melé explicar alguna de les idees exposades i desenvolupar un tema amb prou feines present en la seva conferència: el de la banca ètica.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Create your website at WordPress.com
Per començar