[#LaCrònica] “La llengua és un mapa de cada època.” Màrius Serra

Conferència “Val la pena llegir?” per Màrius Serra. Acte de presentació del curs 2020 de l’ÀGORA. 19 de novembre de 2019

El dimarts 19 de novembre un centenar llarg de persones s’aplegaren a la sala d’exposicions de la Massa per escoltar la resposta de Màrius Serra a la pregunta que donava títol a la seva conferència: Val la pena llegir?

Es tractava de la segona -i última- conferència de rodatge d’Àgora, prèvia a l’inici de les seves activitats normals al mes de gener del 2020. Abans de les paraules del conferenciant, Josep Maria Altés parlà del programa del nou curs que els assistents havien trobat als seus seients juntament amb la fitxa d’inscripció a Àgora. Després en Joan Casanovas s’encarregà de presentar Màrius Serra, que abans de l’acte havia visitat la Biblioteca de Can Manyer i el Teatre de la Massa, amb les explicacions de l’Enric Ortega.

Màrius Serra començà la seva exposició responent la pregunta que donava títol a la conferència: Sí, val la pena llegir “perquè això ens permet posar-nos en la pell de molta altra gent”. Tot seguit presentà el llibre sorprenent de Raymond Queneau “Cent Mille Milliards de Poemes”, escrit “per fer-nos pensar en la potència combinatòria del llenguatge”, una potència en què Serra es basà per concloure al final de la seva exposició que “el llenguatge (i el pensament humà) és un territori de llibertat”.

Al llarg de més d’una hora Serra va anar transitant per temes com ara la correcció o incorrecció del llenguatge (“cada llengua és una suma de dialectes, de registres”), el caràcter canviant de la llengua (“és un mapa de cada època”), o la naturalesa de la literatura (que consisteix en “buscar noves fórmules per explicar les coses de sempre”), sempre farcint les seves explicacions de nombrosos exemples i fins i tot amb alguns jocs de lògica que van fer les delícies del públic assistent.

2 respostes a “[#LaCrònica] “La llengua és un mapa de cada època.” Màrius Serra

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Create your website with WordPress.com
Per començar