[#LaCrònica] “Formar-se és un acte comunitari.” Francesc Torralba

Conferència “L’educació al llarg de la vida” per Francesc Torralba. Acte de presentació de l’ÀGORA. 3 d’octubre de 2019

La sala d’exposicions de la MassaCCV acollí la conferència del professor Francesc Torralba sobre “L’educació al llarg de la vida. La passió per aprendre”. Unes cent vint persones ompliren de gom a gom la sala i seguiren amb atenció durant gairebé una hora i mitja les explicacions del professor Torralba sobre el què significa formar, qui forma i com es forma.
Pel que fa al “Què significa formar?”, Torralba exposà la concepció d’Edith Stein de la formació com una “construcció” al llarg del temps que té com a objectiu fer realitat potencialitats del subjecte, sempre en el marc d’una comunitat, atès que formar i formar-se és sempre un acte comunitari.
Pel que fa a “Qui forma?”, el professor insistí en tres cercles concèntrics en el marc dels quals es desenvolupa el procés formatiu: la família, l’escola i els mitjans, posant l’accent en la naturalesa formativa de cadascun i els possibles conflictes que poden aparèixer entre ells.
Finalment, pel que fa a “Com ens formem?”, el professor Torralba posà l’accent en la necessària formació no tan sols de la Ment (memòria, intel·ligència i imaginació), sinó també de les Emocions, que es formen bàsicament per imitació. I acabà la seva dissertació assenyalant la necessitat de la formació i estímul d’un tercer element: la Curiositat, base de qualsevol formació sòlida.

L’acte acabà amb nombroses preguntes del públic, referides a aspectes diversos de les idees exposades al llarg de la conferència. Es tractava del primer acte públic de l’Associació Àgora i hi van intervenir, abans de la conferència, la regidora d’educació, Carme Terradas, que va presentar l’acte, i de Josep Maria Altés, president d’Àgora, que explicà la naturalesa i els objectius de l’aula de formació permanent i aprofità per anunciar la conferència de Màrius Serra el 19 de novembre.

Els membres del grup impulsor assenyalaven, en finalitzar l’acte, la seva satisfacció per la conferència del professor així com per l’acollida per part del públic, que va donar una resposta que va superar totes les seves expectatives. Havia estat, deien, un molt brillant inici de la vida pública d’Àgora.

One thought on “[#LaCrònica] “Formar-se és un acte comunitari.” Francesc Torralba

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Create your website at WordPress.com
Per començar